• ĎAnke Siegers verzorgde met passie voor ons een interactieve lezing: de kanteling van het sociaal domein. De lezing is ervaren als uitdagend, informatief, leerzaam en herkenbaarí.
  Teun Los - WMO Burgerplatform Weststellingwerf
 • íAnke verzorgt een levendige lezing over de ontwikkelingen in het sociale domein die momenteel plaatsvinden, oa vanuit het perspectief van de transitietheorie, aangevuld met praktijkverhalen. De systeemwaarden waar we tientallen jaren op gericht zijn geweest, zijn plaats aan het maken voor andere waarden. Die beweging, die van onderop in gang is gezet, heeft grote gevolgen voor iedereen en vraagt een andere manier van werkení.
  JGZ Friesland.
 • ĎWe zijn zeer te spreken over de lezing van Anke over het sociale domein. Sprankelend, enthousiast, goed reagerend op het publiek en met humor. Heel inspirerend. We kijken terug op een goede bijeenkomst!
  Nina Stam - procescoŲrdinator Veiligheidshuis Zuid-Holland Zuid

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Kantelen

Samen besluiten wat nodig is

‘Mijn ogen zijn geopend door de lezing over de Nieuwe Route, we moeten het echt anders gaan doen.’ Teamleider- wijkteams

Organisatiepsycholoog en groepsconflictbemiddelaar Anke Siegers (1973) houdt zich bezig met het inrichten van een maatschappij waarin samensturing met alle partijen gebruikelijk is. In diverse rollen adviseert en begeleidt ze hierin overheden, organisaties en professionals.

Anke is veelgevraagd spreker, leidt grote (conflict) processen, stond aan de wieg van DatisHelder, is ontwikkelaar van de Nieuwe Route en Communityprocessing en is verbonden aan NederlandKantelt en NieuwOrganiseren.nu.

Vraagstukken als: zelfsturing, samenwerken met het sociale netwerk, eigen regie, samenredzaamheid, eigen kracht, burgerparticipatie en regie/eigenaarschap in de jeugdzorg en de WMO hebben haar aandacht . Momenteel begeleidt en adviseert zij, op alle niveaus, organisaties en overheid in een werkelijke kanteling van het sociale domein (zorg, jeugdzorg, wmo) en democratiseringsprocessen.

Centraal thema in haar werk is: Samensturing en gedeeld eigenaarschap. Begin 2015 leidde ze bijvoorbeeld het Sionsbergproject waar door middel van gekantelde besluitvorming 2300 betrokkenen samen besloten over de zorg in hun regio.

Omslag De Nieuwe RouteIn december 2016 kwam haar boek: De Nieuwe Route uit. Reacties hierop zijn onder andere:

‘Must-read voor gemeenten en organisaties die willen samenwerken met alle betrokkenen rond kwesties in de zorg, het onderwijs, participatie, werk en inkomen.’ Erik Gerritsen, secretaris-generaal ministerie van VWS.

‘De Nieuwe Route draagt bij aan een systeemkanteling die hard nodig is binnen het sociaal domein maar ook daarbuiten.’ Jan Rotmans, hoogleraar transities en duurzaamheid

Bekijk haar optreden waarin Anke haar keynotespeech start met een lied.

Anke Siegers geeft lezingen over:

 • Kanteling sociaal domein
 • Participatie van burgers
 • Kanteling participatie en conflictprocessenprocessen
 • Kanteling in de besluitvorming (zoals het Sionsbergproces)
 • De Nieuwe Route
 • Deep democracy (Inclusieve processen) en Restorative Justice (Herstelrecht)

Anke Siegers VeiligheidshuisDordrecht 16d

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Anke Siegers boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN