« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Hart- en vaatziekten bij vrouwen

Hart voor vrouwen

Angela Maas heeft zich als cardioloog gespecialiseerd in man/vrouw verschillen bij hart- en vaatziekten en hartklachten bij vrouwen in de overgang. Zij initieerde een vasculair risico-spreekuur voor vrouwen in de Isala-kliniek in Zwolle. De eerste in Nederland. Als hoogleraar cardiologie voor vrouwen doet ze aan de Radbouduniversiteit Nijmegen onderzoek naar de hartkwalen bij vrouwen. Hart- en vaatziekten zijn al vele jaren wereldwijd doodsoorzaak nummer één bij vrouwen.

Angela: "Wij moeten hartklachten bij vrouwen veel serieuzer gaan nemen en ons inzetten voor meer onderzoek en een betere behandeling".AngelaMaasaward

Ze schreef samen met Toine Lagro-Janssen (hoogleraar huisartsengeneeskunde) het Handboek gynaecardiologie, vrouwspecifieke cardiologie in de praktijk. Het handboek biedt kennis over vrouwspecifieke aspecten van de cardiologische zorg die relevant is voor zowel de eerste als de tweede lijn.

Angela Maas is hoogleraar vrouwencardiologie bij het UMC St. Radboud in Nijmegen. Op haar initiatief is er Onderzoeksfonds Hart voor Vrouwen, om zo een beter inzicht te krijgen in de redenen waarom vrouwen extra kwetsbaar zijn voor hart- en vaatziekten.

In haar boek Hart voor vrouwen (gericht op patiënten, verschenen in mei 2019, Arbeiderspers, € 20,99) vertelt Maas onder meer over de risicofactoren op een hartinfarct bij vrouwen, over de menopauze en andere vrouwspecifieke risicovariabelen, een falende harstpier en versleten hartkleppen, het ‘gebroken hart’,  hartschade bij borstkanker en hartritmestoornissen.

Voor haar werk voor de vrouwelijke hartpatient en het zichtbaar maken van de vrouwelijke cardioloog ontving zij diverse prijzen. In 2010 de Corrie Hermann prijs van de Nederlandse Vereniging voor vrouwelijke artsen en door het blad Libelle (foto boven) werd ze uitgeroepen tot beste cardioloog van Nederland. Door het feministische tijdschrift Opzij is Angela uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw van Nederland in 2019 (foto rechts). ’Ze is onze eerste cardiofeministe en strijdt al ruim dertig jaar om het vrouwenhart op de kaart te brengen’, aldus het blad. 

In 2020 vertegenwoordigde ze Nederland als vrouwenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties.

Angela Maas verzorgt lezingen over:

  • Hart- en vaatziekten bij vrouwen
  • Menopauze en hartklachten
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Angela Maas boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN