• ’Andrea Walraven kreeg tijdens de plenaire opening van Venticare Live (congres voor acute zorg-professionals) de zaal muisstil toen ze een voorbeeld gaf van haar ervaringen met traumazorg, meer specifiek: de opvang van een kind na de suïcide van haar moeder. Een indringende ervaring. Als de professional dit op de goede manier kan aanpakken, met empathie maar zonder zich ‘uit te leveren’ aan de betrokkene, hoeft deze stress niet te leiden tot traumatische stress, zo werd duidelijk uit Walravens verhaal’.
    blog Idelette Nutma

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Crisis in balans

Psychosociale ondersteuning schokkende gebeurtenissen

Andrea Walraven groeide op in Limburg, maar haar levensweg leidde naar Duitsland. De muzikale psychiatrisch verpleegkundige specialiseerde zich in toegepaste psychotraumatologie. Ze spreekt vloeiend Nederlands, Duits en Engels en biedt training en coaching aan professionals en hulpdiensten, in diverse landen.
Met haar onderneming biedt ze custom planned ondersteuning rondom critical incidents. Suicide Postventie is geïndiceerd na een zelfdoding. Ondersteuning van particulieren, maar vooral ook van teams/ondernemingen is mogelijk.

In Duitsland wordt Andrea gealarmeerd, wanneer schokkende gebeurtenissen bij de meldkamer worden gemeld. Voorbeelden zijn dodelijke verkeersongevallen, zelfdodingen en levensdelicten. Wanneer politie- agenten nabestaanden moeten informeren over een plotseling overlijden, doen ze dit samen met een crisis interventionist. Andrea organiseert de psychosociale ondersteuning van burgers, maar ook van de betrokken hulpverleners.
Andrea is sinds enkele jaren expert betrokken bij het EU Centre of Expertise for Victims of Terrorism.

Andrea moest zelf plotseling ook op zoek naar kracht, hoop en veerkracht; niet lang na de geboorte van haar derde kind kreeg ze een groot herseninfarct. Een heftige, maar ook waardevolle ervaring.

Andrea Walraven LimburgerAndrea spreekt regelmatig in de media over getuigen zijn bij een heftige gebeurtenissen en crisissituaties zoals in de Linda, Reformatisch dagblad, Eva Jinek, Roghefe en Victim Support Europe.
Lees het uitgebreide interview in De Limburger (mei 2016-foto omslag) over de eerstelijns psychosomatische hulp in schokkende noodsituaties. Andrea: ’Gek hé, mijn vak bestaat simpelweg in Nederland niet’.
Dorris de Heij van de Centrale Ondernemingsraad Nationale Politie interviewt haar over hoe we van elkaar kunnen leren en over het omgaan met stressvolle situaties. "Soms kan je iemand slechts een deken geven en even vastpakken." In de Margriet vertelt Andrea hoe we om kunnen gaan met de heftige beelden en berichten over heftige gebeurtenissen zoals de huidige oorlogen.

Andrea heeft een hekel aan betutteling en een uitgesproken mening over "crisiszorg op maat". Als dame in de geüniformeerde mannenwereld, in een "vreemd" land, koos ze voor een vak met grote uitdagingen. Ze vertelt er met veel passie en humor over.

Andrea geeft lezingen over o.a.:

  • Psychosociale ondersteuning van burgers en hulpverleners tijdens critical incidents (schokkende gebeurtenissen), structuren en management van crisissituaties
  • Zingeving en levensvragen rondom schokkende gebeurtenissen; geestelijke verzorging tijdens rampen
  • Ondersteuning en mediation bij vechtscheidingen
  • Duitsland; internationaal wonen, werken en moederen
  • Een groot herseninfarct vóór je dertigste; hoe de stenen op je weg ook als opstap kunnen dienen

Met kennis, opgedaan tijdens internationale specialistische opleidingen en vanuit haar ruime praktijkervaring slaat Andrea een brug tussen de wetenschap en de praktijk van toegepaste psychotraumatologie.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Andrea Walraven-Thissen boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN