« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Samenleving

Hoe de kloof tussen systeemwereld en leefwereld te dichten

Amma Asante werd geboren in Ghana. Als kind van zes werd zij samen met haar moeder verenigd met haar vader die al een aantal jaar ongedocumenteerd in Nederland verbleef maar dankzij het generaal pardon in 1974 werd gelegaliseerd. Amma bracht haar jeugd door in de Amsterdamse Bijlmermeer. Haar politieke gedrevenheid werd vanuit huis met de paplepel ingegoten. Het was dan ook geen verrassing dat ze besloot om Politieke Wetenschappen te studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Ze specialiseerde zich in Internationale Betrekkingen. Tijdens haar studie had ze veel interesse voor ontwikkelingsvraagstukken.

Amma bracht een deel van haar studietijd door in Madrid en Cochabamba (Bolivia). Bevangen door het werken met straatkinderen in Bolivia, begon Amma haar loopbaan in de jeugdhulpverlening als interventiemedewerker in de Amsterdam Bijlmer. Daar begeleidde ze sociaal delinquente jongeren terug naar school, werk en een nuttig vrijetijdsbesteding. Al gauw zag ze dat de wereld van beleid, bestuurders en politici niet samenviel met de wereld van ’probleemjongeren’ en hun gezinnen. Om haar ervaringen in de uitvoering van de jeugdhulpverlening te verzilveren ontwikkelde Amma zich door als beleidsmedewerker, onderzoeker en adviseur.

Momenteel werkt Amma als Adviseur Maatschappelijke Ontwikkeling. Er wordt in de participatiesamenleving veel zelfredzaamheid gevraagd van inwoners, maar niet iedereen komt even goed mee. Amma adviseert gemeenten en maatschappelijke organisaties hoe ze de kloof tussen het systeemwereld van beleidsmakers en de leefwereld van inwoners kunnen dichten. Ze ondersteunt gemeenten bij maatschappelijke vraagstukken in de rol van adviseur, onderzoeker of projectleider.

Amma wordt gedreven door de wens om van betekenis te zijn voor mensen die onderaan de maatschappelijke ladder te staan. Dat geldt voor zowel mensen in Nederland als in ontwikkelingslanden. De samenleving verandert in een rap tempo. In 2015 stelde ze - met Alberta Opoku - het boek Game Changers samen. Het gaat over een nieuwe agenda voor ontwikkelingssamenwerking, bezien vanuit de ogen van een aantal experts afkomstig uit diverse Afrikaanse landen.

Naast haar fulltime baan is Amma toezichthouder bij twee maatschappelijke organisaties. In haar vrije tijd loopt ze graag hard en zingt ze in een gospelkoor. Amma laat zich het beste omschrijven als dynamisch, kritisch, analytisch sterk en energiek. Ze is spraakmakend, zet haar toehoorders aan het denken en weet hen te motiveren om in actie en tot verandering te komen.

Amma spreekt over o.a.:

  • Armoede
  • Ontwikkelingssamenwerking
  • Diversiteit/integratie
  • Decentralisaties en Transformatie van het sociaal domein
  • Politiek en Lokaal bestuur

Van augustus 2016 tot de verkiezingen in maart 2017 was Amma Asante Tweede Kamerlid voor de Pvda! Bekijk ook het interview op 7 Ditches TV, begin 2017.

 

 

 

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Amma Asante boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN