« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Rouw ervaringsdeskundige

Rouw is veel meer dan het verdriet alleen

Socioloog Ameline Ansu wil rouw beter bespreekbaar maken in Nederland; het mag allemaal wel een tandje luchtiger. Haar boodschap:

  • Wees niet te streng voor jezelf
  • Er is geen blauwdruk voor goed rouwen
  • Rouw is veel meer dan het verdriet alleen

Ameline Ansu is een geboren Rotterdammer met ouders uit Drenthe en Sierra Leone, West-Afrika. Op haar 23e overleed haar moeder na een langdurige ziekteperiode; Ameline was haar mantelzorger. Haar vader stierf vier jaar later in zijn geboorteland tijdens de ebola uitbraak. Ameline vloog met een van de laatst mogelijke vluchten midden in de epidemie naar Freetown om hem te begraven.

Als socioloog met een biculturele achtergrond vindt Ameline het belangrijk dat alle aanwezigen zich veilig voelen om hun ervaring te delen. Er is geen zwart/wit. Haar kracht zit in de interactie met en tussen het publiek. Ook spreekt zij open over haar eigen ervaringen met een burn-out en depressie na het overlijden van haar ouders. 

Ze schreef de bestseller ‘Van harte gecondoleerd’ (2020, Spectrum, 5e druk) over rouw voor jong volwassenen en sindsdien zet zij zich in om anderen aan te sporen hun eigen ervaringen, of als omstander, met rouw te delen. Het FD heeft haar vanwege deze missie opgenomen in de FD Jonge Talentenlijst.

Ameline Ansu kan lezingen verzorgen over de volgende onderwerpen:

  • Rouw bespreekbaar maken op luchtige wijze
  • Waarom we in Nederland krampachtig omgaan met de dood
  • Verschillende manieren van rouw (Nederland/ Sierra Leone)

Ook treedt ze op als dagvoorzitter.

In diverse podcasts vertelt Ameline over haar werk, boek en ervaring. Op 2 mei 2021 hield ze haar Brainwash Talk bij HUMAN over de dood.

Foto©Bente Maria Hilkens

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Ameline Ansu boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN