• We kijken terug op een geslaagde kick-off dag met ons orkest met een heel waardevolle bijdrage van Aline Kruit. De orkestleden en collega’s uit de staf waren heel enthousiast en ook al weet iedereen wel iets over slaap en het belang ervan; we hebben allemaal weer iets opgestoken van haar lezing. De voorbereiding was ook bijzonder prettig. Alom positief!
    Annelie Bulsing - hoofd marketing, verkoop en development Nederlands Philharmonisch Orkest

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Slapeloosheid

Aline Kruit is arts/coach en expert op het gebied van de behandeling van slapeloosheid met gedragstherapie volgens Acceptance and Commitment Therapy (ACT). (fotocredit: Anja Loepa)

Unieke benadering
Val nu in slaap! Gelukt? Waarschijnlijk niet…. De slaap kun je namelijk niet afdwingen. Hoe harder je het probeert, des te slechter gaat het. 

Slaapklachten komen veel voor en hebben een grote impact op de gezondheid. Het leidt tot arbeidsverzuim, ongelukken, relatieproblemen en ziekte. Weinig mensen zoeken hulp, en als ze het al doen, stuiten ze op een gebrek aan deskundige hulpverlening. Aline brengt hier verandering in met een unieke behandeling van slapeloosheid, namelijk met ACT, een wetenschappelijk onderbouwde vorm van gedragstherapie. Slapeloosheid gaat meestal gepaard met allerlei gevoelens, gedachten en fysieke sensaties, de zogenaamde innerlijke ervaringen. In een behandeling met ACT ontdekt de cliënt dat de eigen (begrijpelijke) reactie op deze innerlijke ervaringen de slapeloosheid juist verergert. Bijvoorbeeld: je ligt wakker en piekert over een vergadering die je de volgende dag hebt. Je maakt je zorgen over het niet slapen en je begint je te ergeren aan jezelf. Daardoor wordt je nog wakkerder.

Sommige van Alines adviezen staan lijnrecht tegenover de tips die gewoonlijk gegeven worden bij slapeloosheid. Aline gaat voor een uitgeslapen Nederland en België.

Boeken
Aline Kruit heeft drie boeken op haar naam staan: Slapen is niets doen en samen met Irma Leijten Eerste hulp bij Beter Slapen. In deze boeken legt zij uit dat je niet steeds méér moet doen om beter te slapen, maar juist mínder!

Het derde boek Goede Nacht (wederom ism Irma Leijten) is het eerste Nederlandstalige boek over onregelmatig werken en de invloed daarvan op slapen. Met behulp van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en uiteenlopende ervaringsverhalen, geven zij adviezen over hoe je gezond onregelmatig kunt werken. Hoe kun je, met behoud van de voordelen, de nadelen zo klein mogelijk maken?

Wat houdt Acceptance and Commitment Therapy in?
Acceptance and Commitment Therapy is niet alleen effectief bij de behandeling van slapeloosheid, maar wordt ook toegepast bij andere vormen van psychologische begeleiding. Centraal in een behandeling met ACT staat dat je je best doet om een leven te leiden naar jouw persoonlijke waarden, dit ondanks de obstakels die je tegenkomt. Die obstakels zitten vaak in jezelf. Je vraagt je af ben ik wel goed genoeg, je denkt dat anderen niet op jou zitten te wachten, je voelt je soms angstig of verdrietig. Ook dit zijn “innerlijke ervaringen”, namelijk gedachten en overtuigingen. Dit gebeurt vooral als het spannend wordt, misschien ga je iets doen wat je nog nooit gedaan hebt, bijvoorbeeld ontslag nemen, een marathon rennen, een boek schrijven of een presentatie geven. ACT biedt vaardigheden om effectief om te gaan met belemmerende gevoelens, gedachten en overtuigingen. ACT werkt niet alleen als je in psychische nood verkeert of aan slapeloosheid lijdt, maar ook als je een leidraad zoekt om je leven betekenisvol vorm te geven. 

In augustus 2021 was zij te gast bij Frits Spits in zijn nachtelijk radioprogramma voor de Slapelozen (foto).

Aline kan (eventueel samen met Irma Leijten) een lezing verzorgen over de onderwerpen:

  • Waarom je bij slapeloosheid niet méér moet doen om in slaap te vallen, maar juist mínder. Over het belang van goed slapen en over de behandeling van slapeloosheid met gedragstherapie.
  • Wat is de impact van onregelmatig werk op je natuurlijke bioritme, je gezondheid en je functioneren? En hoe kun je de nadelige invloed het beste minimaliseren? 
  • Hoe komt het dat zo veel mensen vastlopen in hun leven? Waar heb je invloed op en waarop juist niet? Over het levensveranderende effect van Acceptance and Commitment Therapy.
  • Hoe kunnen organisaties effectieve maatregelen nemen voor veiliger werken, betere werkprestaties en duurzaam inzetbare tevreden medewerkers bij onregelmatige werktijden en ploegendiensten?
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Aline Kruit boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN