• De presentatie/masterclass ‘Eenzaamheid’ van Alet Klarenbeek voor ons Sociaal collectief en buurtsportcoaches was zeer geslaagd. We hebben enthousiaste maar ook emotionele reacties gekregen, omdat mensen geraakt waren door de voorbeelden die Alet aanhaalde. Op en top inspiratie over wat eenzaamheid is en hoe je activiteiten kunt ontwikkelen voor doelgroepen die hier mee te maken hebben.
    Kirsten Dijk - Coördinator cultuurbureau Akte2

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Ouderen & innovatie

Een nieuwe kijk op ouder worden

Alet Klarenbeek is expert op het gebied van ouderen, ouder worden, ouderencommunicatie en eenzaamheid.

Ze is een inspirerende spreker en neemt haar toehoorders mee in een energieke – altijd op maat gemaakte - presentatie vol beeldmateriaal en persoonlijke verhalen. Met haar interactieve aanpak zet ze het publiek aan het denken over hoe het is om oud te zijn en hoe we daar mee omgaan: in het leven, de maatschappij en in het eigen hoofd.

We worden – met een beetje geluk - allemaal ouder, elke dag weer. Bijna 60% van de bevolking is inmiddels ouder dan vijftig. De veelal negatieve beeldvorming rondom ouder worden is schadelijk: voor de maatschappij als geheel én voor ouderen zelf. Hoe kunnen we de vergrijzing verzilveren en de beeldvorming kantelen naar een realistischer beeld?

Alet is in 2017 UP! begonnen. UP! staat voor eigentijdse, succesvolle en drukbezochte live programma’s – van talkshows tot podcasts, van evenementen tot intieme groepsgesprekken -  om ouderen met elkaar in gesprek te brengen over wezenlijke onderwerpen, zoals spijt, seks, je leven afhechten en de waarde van vriendschap.
UP! lanceerde ook het festival Laatbloeiers, in een uitverkocht Tivoli Vredenburg. De volgende editie is op 28 januari 2025!
Foto: Bart van der Putten

Je kan eenzaamheid maar beter voor zijn. UP! laat zien dat nieuwsgierigheid de weg bereidt naar een interessante oude dag. Laten we verhalen delen, voor het te laat is. Waar mensen contact maken rond onderwerpen die ertoe doen en hun gevoelens en twijfels delen, ontstaat verbinding, nieuwe energie en vriendschap. Persoonlijke groei is mogelijk tot de laatste snik!

In januari 2022 verscheen Ik ben niet eenzaam. Het handboek voor eenzaamheid en ouderencommunicatie. Hierin geeft Alet handen en voeten aan grote thema’s als ouder worden en eenzaamheid. De eenzame ouderen zelf, wetenschappers, opiniemakers, communicatiespecialisten: ze komen allemaal aan het woord.

Alet Klarenbeek deelt haar ervaringen in de wereld van ouderen o.a. over:

  • Ouder worden in maatschappelijke en persoonlijke context, met oog voor diversiteit en ouderen met bijvoorbeeld een migratie of roze achtergrond
  • De vele gezichten van eenzaamheid als je ouder wordt, ook hier met oog voor diversiteit en inclusie.
  • De doelgroep ouderen: hoe kan je haar bereiken en activeren?
  • De waarde van het delen van verhalen, juist als je ouder wordt

Foto: Marije Kuiper

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Alet Klarenbeek boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN