• Gelukkig overwon Aglaia Bouma haar angst voor insecten. Anders had ze dit fraaie boek over zespoters niet geschreven (…). In haar boek spat het enthousiasme er vanaf (…). Na het lezen van alle gezellige kriebelpraat zou je haast zin krijgen om een mug te knuffelen.
  Quest
 • Een fascinerend boek.
  Dolf Jansen - Spijkers met koppen
 • Aglaia Bouma [is] een ware waterval van intrigerende verhalen over insecten.
  New Scientist
 • 'Niets te verbergen is echt een aanrader voor alle burgers die hun privay achteloos te grabbel gooien en zeker ook voor die mensen die de komende jaren beslissisingen moeten nemen over de staat van onze rechtstaat en de relatie overheid-burger!'.
  Linda Voortman - Tweede Kamerlid GroenLinks

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Insecten en angst

Insectenrijk - het grootse leven van kleine beestjes

Aglaia Bouma is entomoloog en schrijver van Insectenrijk (2020) en columns in de NRC. In het verleden schreef zij fictie, waaronder de roman Niets te verbergen (2015)

Dertig jaar geleden overleefde Aglaia Bouma ternauwernood een steek van een Europese hoornaar, een grote wespensoort. Ze belandde in een ziekenhuis, maar omdat ze meteen goed behandeld werd, hield ze er gelukkig niets aan over. Op een fobie voor insecten na. Om die te overwinnen is ze deze dieren gaan bestuderen, waardoor ze een gepassioneerde fascinatie ontwikkelde voor het compleet andere universum dat vlak onder onze neus bestaat. De wezens die daar leven hebben fantastische, soms bizarre eigenschappen en gedragingen.

Hierover vertelt ze in haar boek Insectenrijk en tijdens lezingen. En dat doet ze niet alleen met kennis van zaken, maar ook met aanstekelijke humor. Zo beschrijft ze hoe de wereld er door het facetoog van een libel uitziet, welke romantiek er steekt in het zoemen van een mug, hoe geëmancipeerd mestkevers kunnen zijn, waarom mannelijke wespen niet steken en hoe spannend het seksleven van sommige insecten is.

Aglaia kan een lezing geven over het overwinnen van een fobie: over angst, hoe die groeit en in stand gehouden wordt, en hoe daaroverheen te komen.

Foto’s: Frans Bouma

 

 

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Aglaia Bouma boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN