• 'Niets te verbergen is echt een aanrader voor alle burgers die hun privay achteloos te grabbel gooien en zeker ook voor die mensen die de komende jaren beslissisingen moeten nemen over de staat van onze rechtstaat en de relatie overheid-burger!'.
    Linda Voortman - Tweede Kamerlid GroenLinks

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Insecten, privacy en angst

Insectenrijk - het grootse leven van kleine beestjes

Aglaia Bouma is schrijver van Insectenrijk (2020, non-fictie), de romans Niets te verbergen (2015), De dwaling en van ettelijke korte verhalen die gepubliceerd zijn in bundels en literaire tijdschriften. 

Dertig jaar geleden overleefde Aglaia Bouma ternauwernood een steek van een Europese hoornaar, een grote wespensoort. Ze belandde in een ziekenhuis, maar omdat ze meteen goed behandeld werd, hield ze er gelukkig niets aan over. Op een fobie voor insecten na. Om die te overwinnen is ze deze dieren gaan bestuderen, waardoor ze een gepassioneerde fascinatie ontwikkelde voor het compleet andere universum dat vlak onder onze neus bestaat. De wezens die daar leven hebben fantastische, soms bizarre eigenschappen en gedragingen.

Hierover vertelt ze in haar boek Insectenrijk en tijdens lezingen. En dat doet ze niet alleen met kennis van zaken, maar ook met aanstekelijke humor. Zo beschrijft ze hoe de wereld er door het facetoog van een libel uitziet, welke romantiek er steekt in het zoemen van een mug, hoe geëmancipeerd mestkevers kunnen zijn, waarom mannelijke wespen niet steken en hoe spannend het seksleven van sommige insecten is.

Voor de roman Niets te verbergen onderzocht Aglaia Bouma wat de gevolgen zijn als je eigenlijk geen privacy meer hebt en wat er kan misgaan als al je persoonlijke gegevens centraal worden opgeslagen.

Zij spreekt over: 

  • Insecten
  • Privacy
  • Angst
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Aglaia Bouma boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN