« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Sportpsychologie

Performance coaching en leren presteren

Afke van de Wouw is sportpsycholoog, performance coach, bewegingswetenschapper en voormalig fysiotherapeut. Door haar brede achtergrond en ruime ervaring, presenteert zij vele thema’s. Denk aan: sportpsychologie, coaching, teambuilding, communicatie, leiderschap, visualisatie, motivatie, omgaan met druk en tegenslag. Maar ook gezondheidsthema’s als stress, overtraining, burn-out, herstel en blessures behoren tot haar expertise. En uiteraard over persoonlijke ontwikkeling, zoals zelfkennis, zelfregulatie en zelfvertrouwen.

Van jongs af aan is Afke van de Wouw geïnteresseerd in mensen en hun beweegredenen. Daarom koos ze voor de studie fysiotherapie en werkte ze als zodanig bij voetbal- en hockeyteams. Door haar vervolgstudie aan de VU werd ze bewegingswetenschapper en sportpsycholoog. Ze ziet sportpsychologie niet zozeer als pleister op de wonden, maar meer als onderdeel van de prestatie. En ook dat onderdeel dient een sporter te trainen om tot topprestaties te komen. Ze spreekt daarom ook liever over ‘Performance Coaching’.

Bij Vitesse, FC Utrecht, FC Twente en VVV-Venlo begeleidde ze de coaches, teams en spelers. Maar ook in andere takken van sport is Afke van de Wouw actief. Daarnaast heeft ze gewerkt voor sportorganisaties zoals NOC*NSF en NLcoach. Samen met Yara van Gendt verzorgt ze op de KNVB campus in Zeist projecten in de sport, gezondheidszorg en het bedrijfsleven.

Afke van de Wouw is ook schrijfster van het boek Leren Presteren voor trainers en coaches. Eind 2021 komt het boek Leren revalideren dat ze samen met Yara heeft geschreven voor geblesseerde sporters. Daarnaast heeft heeft ze haar praktijk in Utrecht waar ze sporters, coaches en andere presteerders begeleidt. Educatieve werkzaamheden doet ze bij diverse trainersopleidingen van sportbonden, (sport)medische opleidingen en universiteiten. 

Ze is geïnterviewd door Vrouwen in de Sport over haar werk in de coronaperiode. Lees het artikel. Ook was ze te gast bij EenVandaag op NPO Radio 1. Hier werd de vraag gesteld of je inderdaad harder gaat lopen als je achtervolgd wordt. Luister naar het fragment. In de podcast #Cleantalk sprak ze over het proces van leren presteren.  

Afke van de Wouw kan een lezing geven over de volgene onderwerpen:

  • Presteren onder druk (pieken op juiste moment, stressmanagement)
  • Persoonlijk leiderschap (persoonlijke ontwikkeling, zelfinzicht, autonomie)
  • Omgaan met tegenslag (veerkracht, resilience)
  • Teambuilding (relatedness, verbinding, communicatie)
  • Motivatie & Inspiratie (lekker in je vel, vitaliteit, zelfvertrouwen)

Bekijk ook onderstaande video voor een impressie van Afke:

Luister naar deze Spotify-podcast van BNR Sport van 30 juli 2021 waarin Afke spreekt over psychologie van de Spelen en de mentale fitheid van de Olympiërs.

Profielfoto: Humberto Tan

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Afke van de Wouw boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN