« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Nieuwe democratie | Veranderkracht

Prikkelende perspectieven

Eva Rovers is cultuurhistoricus, biograaf en mede-oprichter van Bureau Burgerberaad. Ze heeft ruime ervaring in diverse media en op podia variërend van internationale congressen tot popfestivals.

Veel mensen kennen Eva van haar veelgeprezen biografieën De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939) en BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch.

De laatste jaren schrijft ze hoofdzakelijk over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen. Zij ziet hiervoor een belangrijke rol weggelegd voor burgerberaden (ook wel burgerpanels of citizens’ assemblies genoemd). In de Tegenlicht-uitzending ’Top der Onmisbaren’ legt ze uit hoe burgerberaden boze burgers veranderen in betrokken burgers. Ze schreef hierover opiniestukken in NRC en de Volkskrant, en artikelen in o.a. De Correspondent.
Haar expertise werd onder meer gevraagd door de commissie Klimaat & Energie van de Tweede Kamer en het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Ook nam ze zitting in de klankbordgroep van de Commissie Brenninkmeijer, die afgelopen jaar onderzoek deed naar de mogelijkheden van burgerberaden in Nederland.

Eva Rovers promoveerde in 2010 aan de Rijksuniversiteit Groningen op de biografie van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller. Deze biografie werd bekroond met meerdere prijzen, waaronder de prestigieuze Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs.

Daarna volgde de eveneens lovend ontvangen biografie van schrijver en televisiemaker Boudewijn Büch. Over beide personen maakte zij samen met regisseur Leo de Boer documentaires voor ‘Het Uur van de Wolf’.

In 2017 publiceerde Eva Ik kom in opstand, dus wij zijn, waarin ze de filosofie van Albert Camus koppelde aan de (on-)mogelijkheden van social media om sociale verandering te bewerkstelligen.

In 2018 verscheen haar boek over opstand: Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen (uitgeverij Prometheus).

Haar boeken kregen veel aandacht in de media. Eva verscheen in diverse talkshows en is een veelgevraagd spreker en dagvoorzitter. Haar lezingen worden geloofd om hun helderheid, levendigheid en verrassende wendingen.

Eva Rovers kan een lezing geven over o.a.:

  • Nieuwe democratie / burgerfora
  • Burgerparticipatie
  • Activisme
  • Mecenaat
  • Cultuur

Bekijk ook de ’brainswash talk: Kom in Opstand’ van Eva Rovers bij HUMAN: ’Opstand maakt ons weer tot mens’.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Eva Rovers boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN