Afdrukken

Esther Bergsma begrijpt en begeleidt hoogsensitiviteit

Esther Bergsma thumbPas na een heftige ‘life-crash’ luisterde ze naar zichzelf en ontdekte welke rol haar hoogsensitiviteit had gespeeld. Jaren later, na confrontatie, studie, ervaring, onderzoek, volharding en liefde, kent ze als geen ander de hinder als ook de rijkdom van deze eigenschap. Via counselling, training, presentaties en publicaties deelt ze als erkend expert haar inzichten. In Beeld bij ZijSpreekt: Esther Bergsma

Welke boodschap wil jij uitdragen?
Koester je hoogsensitiviteit. Focus op je vele talenten en vind een voor jou effectieve manier om de schaduwzijde te begrijpen en te verlichten.

Wat wil je bereiken?
De bekendheid over hoogsensitiviteit vergroten bij ouders, leerkrachten, hulpverleners, HR-managers en natuurlijk de hooggevoelige mensen zelf. Door aangedragen kennis zijn ze in staat de omgang met prikkels te reguleren, waardoor iedereen – al is het maar een beetje – Gelukkig Hoogsensitief wordt.

EstherBergsma vs1Wat is het, hoe werkt het?
Hoogsensitieve mensen zijn gevoelig voor diverse (fysieke, emotionele, …) prikkels en verwerken die vervolgens intens. Daardoor raken ze snel overprikkeld. Ze zoeken manieren om dat te neutraliseren. Dat kan door zich te terug te trekken maar ook door te ontvlammen in woede of oncontroleerbaar huilen. Doordat het hoogsensitieve brein anders werkt, hebben hoogsensitieve mensen en kinderen een andere ‘gebruiksaanwijzing’. Als je die (van jezelf) kent, de omgeving juister interpreteert en de persoonlijke aansturing aanpast, leveren hoogsensitieve mensen unieke meerwaarde.

Waarin onderscheid jij je?
Door een praktische en feitelijke leidraad te hanteren. Bij mij is het geenszins ‘zweverig’ of paranormaal. Ik ben opgeleid tot sociaal-wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit Twente en heb daarmee in mijn werk bij het Ministerie van Sociale Zaken veel ervaring opgedaan. Die benut ik nu bij mijn begeleiding. Hoogsensitiviteit is een relatief nieuw onderzoeksgebied, waaraan ik graag nieuwe inzichten toevoeg. Eerder deed ik al onderzoek naar de kenmerken bij 700 kinderen (via ouders) en 2000 volwassenen. In 2017 verricht ik onderzoek naar de werkervaringen van hoogsensitieve mensen. Mijn adviezen stem ik op onderzoeksgegevens af. De uitkomsten van het eerstgenoemde onderzoek zijn bijvoorbeeld overzichtelijk verwerkt in mijn boek.

Boekomslag Esther Bergsma SmallHoe is je boek ontvangen?
“Hoogsensitieve kinderen; praktische leidraad voor ouders en professionals” (Booklight, 2016) is door veel ouders, leerkrachten, kindercoaches en – psychologen gekocht. De derde druk is in productie. Het voorziet blijkbaar in de behoefte aan nuchtere en praktische informatie over hoogsensitiviteit. In de hulpverlening wordt problematisch gedrag van hoogsensitieve kinderen nogal eens verward met autisme (ASS) of ADHD. Ik verzorg daarom geregeld seminars over hoogsensitiviteit in relatie tot die diagnoses.

Wilt u meer weten over Esther Bergsma's kennis en expertise? Bekijk dan haar profiel. Ze is te boeken voor een sprankelende presentatie bij ZijSpreekt.