Afdrukken

Hadrianus in de hoofdrol met Annet van Wiechen

Annet van Wiechen 14 thumbHet verleden is een grote passie van haar. Zij gebruikt interessant beeldmateriaal bij haar presentaties, en creëerde een portret van keizer Hadrianus. In Beeld bij ZijSpreekt: archeoloog Annet van Wiechen.

Wat is jouw verhaal?
Ik heb zoveel verhalen. Het verleden is een onuitputtelijke bron voor mij. Om een voorbeeld te geven: dit jaar is het precies 1900 jaar geleden dat Hadrianus keizer werd van het Romeinse rijk. Hij bereisde jarenlang zijn immense rijk. Van de Hadrian's Wall in het noorden tot het militaire Lambaesis-kampement in Noord-Afrika en Palmyra in het oosten bekeek hij de uitwerking van de belangrijke bestuurlijke en militaire veranderingen die hij doorvoerde. Overal waar Hadrianus kwam, zag hij steden floreren, bekeek hij de speciaal voor hem opgerichte monumenten en initieerde hij grote bouwprojecten. Op reis gingen de 'zaken' gewoon door. Hadrianus ontving delegaties en nam petities in ontvangst, beantwoordde en schreef brieven en probeerde steeds de juiste man op de juiste plaats te benoemen.

Hoe kom je op dit onderwerp?
Ik ben archeoloog en heb veel rond de Middellandse Zee gereisd. Overal waar ik ruïnes bezocht, kwam ik - bij wijze van spreken - Hadrianus tegen. Zo groeide mijn belangstelling voor deze keizer als bestuurder én als mens en voor zijn tijd, een bloeiperiode van het Romeinse rijk.

HadrianusWiechenWat fascineert je hierin?
Realiseer je dat hij met zijn hofhouding 1900 jaar geleden van Noord-Engeland naar randje Sahara, van Spanje naar Syrië reisde, dat hij onderweg moest regeren, beslissingen moest nemen, zijn nieuwe ideeën moest zien te verwezenlijken en veel meer. Kortom, hij was een reizend keizer, een uitstekend bestuurder, een vernieuwende wetgever, een multitasker, een cultuurliefhebber, een headhunter ...
Hadrianus was getrouwd met Sabina en het fascinert mij om te lezen hoe deze echtelijke relatie door wetenschappers en schrijvers wordt beoordeeld. Ik ga liever terug naar de schaarse bronnen die we hebben. Hadrianus' relatie met de bloedmooie Antinoüs is nog altijd onderwerp van studie en deed een archeoloog eind negentiende eeuw nog de wenkbrauwen fronsen in afkeuring. Antinoüs was ook een van de laatste (niet keizerlijke) goden die door de mens werd gecreëerd!

Wie of wat wil je bereiken met je verhaal?
Ik wil tijdens een congres/bijeenkomst een verrassend & relativerend intermezzo zijn. De tekst en afbeeldingen zijn zo gekozen dat ze aansluiten bij het thema van de bijeenkomst, maar dan wel met Hadrianus in de hoofdrol. Ik kan een andere, beeldgeoriënteerde Hadrianus-noot 'kraken' en daarmee een onverwachte bijdrage leveren aan het congres.

Annet van Wiechen schrijft en geef voordrachten over het verleden. Meer in haar haar profiel. Ze is te boeken voor een sprankelende presentatie bij ZijSpreekt.