• header defnw
  • Zij Spreekt
  • Zij Spreekt

Deskundige Sprekers (V)

Neske Beks thumbAnna Spohr 13 thumbDENISE  JANNAH thumbRenske Tjoelker thumbAlexandra Smith 17 thumbFleur Ravenbergen thumbFunda Mujde 16 thumb
ZijSpreekt
beschikt over een groot bestand (600+) van deskundige vrouwen op vele vakgebieden. Bekijk alle sprankelende sprekers en dagvoorzitters. En een aantal referenties.
Babette Porcelijn thumbRajae el Mouhandiz StanderStoepker 16 thumbBette Dam thumbSentini Grunberg 16 thumb Karsu thumbAnke Siegers 15 thumbJoke Hermsen 15 thumb
Kim Coppes 17 thumbAndrea Walraven 17 thumbEfza Beria stner 17 thumbFiona Kloosterman thumbEmine Bozkurt thumbRaja Felgata 17 thumbPascale Bruinen 16 thumb 

ZijSpreekt Nieuwsbrief

ZijSpreekt brengt iedere maand een nieuwsbrief uit. Bekijk online de juli nieuwsbrief f (no. 93) met o.a. de biografieën van twee grandes dames, het ontstane tumult rondom de vrouwelijke stem op de radio, meer (jonge) vrouwen aan tafel bij Jinek, een Gelderse gedeputeerde die nee zegt tegen het mannenpanel, Wonder Woman, kleurrijk gezelschap bij Etnische Zakenvrouwen in ZijWasErbij, in de media en meer. Geïnteresseerd? Meld je direct aan onder de brief of vul het contactformulier in.

Meer nieuws

Afdrukken

Vrouwen in de Media Award 2011 voor Petra Stienen

petra_stienen_vidmaward11

Arabiste en publiciste Petra Stienen wint de Vrouwen in de Media Award 2011. Stienen heeft zich volgens 42 procent van de 2.771 stemmers het beste als deskundige in de media geprofileerd. Ook Linda de Mol (15 procent)  en Kitty Nooy (5 procent) worden als rolmodellen gezien vanwege hun mediaoptredens in 2011. Edith Schippers, minister van Volksgezondheid en Welzijn, werd in 2011 het meest in de media genoemd. De Vrouwen in de Media Award is op vrijdagmiddag 24 februari op de Erasmus Universiteit Rotterdam overhandigd.

foto's Suzanne Hanekamp

Uitreiking Petra Stienen

petra_stienen_vidmaward11_init2Petra Stienen kreeg de award (deze keer een broche) opgespeld door Janneke van Heugten van Vrouwenindemedia.nl en samen met ZijSpreekt initiatiefnemer van de Vrouwen in de Media Award. De uitreiking vond plaats tijdens een bijeenkomst van de Erasmus School of Law, na de vertoning van de Amerikaanse documentaire Miss Representation, een confronterende documentaire over de manier waarop Westerse media vrouwen portretteren. Zestig studenten waren in de enorme collegezaal getuige van de overhandiging. Petra in haar dankwoord: 'Ik draag deze prijs op aan de stemmen van Arabische vrouwen en mannen die de afgelopen jaren voor vrijheid en waardigheid hebben gestreden. Toen ik in de jaren '80 voor het eerst daar kwam werd ik getroffen door de combinatie van stoerheid, vrouwelijke professie van Arabische vrouwen, een beeld dat wij niet zien in Nederland, nooit eerder hebben gezien.' Petra riep de studenten  op vooral de ruimte te pakken hun stem te laten horen. En zij hoopt met haar optredens op televisie de vrouwen daarin ook te stimuleren.

Opkomst Petra Stienenpetra stienen penw

Oud-diplomate Petra Stienen werd in 2011 bekend door haar optredens bij Pauw & Witteman en EenVandaag waarin zij de Arabische lente analyseerde. Volgens de stemmers is Stienen een intelligente vrouw en een scherpe analyticus met een helder verhaal. Een vrouw met humor die zich niet laat ondersneeuwen in de mannelijke arena van medialand. Een stemmer licht haar keuze toe: “Petra Stienen heeft zich op deskundigheid en flair en niet op grond van haar positie aan alle mediatafels geplaatst. Ze is helder en humorvol en laat zich niet omver praten. Een voorbeeld voor ons allen.” Petra Stienen werkte op de Nederlandse ambassades van onder andere Egypte en Syrië. Als publiciste en spreker draagt zij bij aan de discussie over wederzijdse beeldvorming tussen het Westen en het Oosten, mensenrechten en omgang met verschillen en leiderschap in de 21e eeuw. Lees ook haar profiel. En luister hier naar het interview van Frits Spits met haar in Tijd voor Twee Radio 2 op 29 februari jl.

Zichtbaarheid vrouwelijke deskundigen

De prijs is een initiatief van profielensite-Vrouwenindemedia.nl en sprekersbureau ZijSpreekt en is voor de derde keer uitgereikt. De initiatiefnemers zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Van alle deskundigen die aan het woord komen bij de Publieke Omroep is slechts 24 procent vrouw (onderzoek NPO 2010). Eerder ging de Vrouwen in de Media Award naar politici Femke Halsema (2010) en Neelie Kroes (2009).

Nederlandse Nieuwsmonitor

De lijst van genomineerden bestond uit vrouwen die in 2011 de meeste aandacht kregen in dagbladen en informatieve tv-programma’s. Het publiek kon online stemmen op de vrouw die in de media het sterkst haar expertise heeft uitgedragen. De nominaties van prominente vrouwen kwamen tot stand op basis van onderzoek naar de zichtbaarheid van vrouwen in de Nederlandse media in 2011. Het onderzoek is op verzoek van de initiatiefnemers net als vorig jaar uitgevoerd door de Nederlandse Nieuwsmonitor. Er is bij het onderzoeken gekeken naar tien categorieën.

Politiek opnieuw meest in het nieuwsedith_schipperspw

De categorie vrouwen in de politiek komt net als in 2010 het meest voor in het nieuws, gevolgd door vrouwen in de entertainment en vrouwen in het openbaar bestuur. Edith Schippers, de minister van Volksgezondheid en Welzijn wordt in vergelijking met alle andere vrouwen het meest genoemd, zowel in de dagbladen (1094 artikelen) als op televisie (86 uitzendingen). FNV-voorzitter Agnes Jongerius (openbaar bestuur) volgt met 538 artikelen en uitzendingen op de tweede plaats en op de derde plaats kreeg mediavrouw Linda de Mol 311 keer aandacht.

Man versus vrouw

Edith Schippers is dan wel de meest zichtbare vrouw geweest in het nieuws van 2011, uit het onderzoek blijkt dat zij zich – net als vorig jaar bij Femke Halsema het geval was - omringd ziet door vooral  mannen. In de top tien van media-aandacht voor bewindslieden is zij de enige vrouw, terwijl er vier vrouwelijke bewindslieden zijn. Wel zien we dat de enige twee vrouwelijke fractievoorzitters Jolande Sap van Groen Links en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) zelfs vaker worden genoemd in de media dan hun mannelijke collega’s van even grote partijen. Over mannelijke Kamerleden worden gemiddeld twee keer zoveel artikelen geschreven dan over vrouwelijke Kamerleden. Dat geldt ook voor de aanwezigheid in de televisie-programma’s.

Methode onderzoek

Media-aandacht is vooral weggelegd voor partijleiders en politici van grote partijen en wordt vaak bepaald door incidenten en kwesties, zo laat het onderzoek van de Nederlandse Nieuwsmonitor zien. Voor de mediaprijs zijn de dagbladen met een online versie van de papieren versie en de informatieve actualiteiten tv-programma’s van de publieke omroep bekeken. Voor een vergelijking met andere maatschappelijke sectoren is gebruikgemaakt van de lijst van 'de 100 ‘machtigste’ vrouwen' in Nederland, zoals opgesteld door het tijdschrift Opzij, aangevuld met een aantal vrouwelijke deskundigen die volgens de initiatiefnemers nog in de lijst ontbraken. Het onderzoek Vrouwen in de media 2011 is te downloaden op www.nieuwsmonitor.net  

Met dank aan

Onderzoek en award zijn mede mogelijk gemaakt door Achmea Academy en BDO Accountants & Adviseurs.

logovrouwenindemedialogo_lgroen_zijspreekt11achmea_academybdologonieuwsmonitor

ZijSpreekt

Marga Miltenburg 15 profielZijSpreekt is hét sprekersbureau voor vrouwelijke deskundigen. Directeur en initiatiefnemer Marga Miltenburg (MM) is zelf jarenlang actief als dagvoorzitter en wil met dit bureau meer vrouwen op de voorgrond laten treden op congressen en symposia. Het doel: op podia en in de media een evenwichtiger beeldvorming tot stand brengen. (foto gemaakt door Suzanne Hanekamp)

ZijSpreekt beschikt over een ruim bestand (600+) van deskundige vrouwen op vele vakgebieden. Vrouwen die boeiend kunnen vertellen over hun vakgebied en inzicht verschaffen op de terreinen waarop ze hun deskundigheid hebben bewezen.

ZijSpreekt bemiddelt deskundige vrouwen als spreker op congressen en symposia of die als gast kunnen optreden in praatprogramma's op radio en televisie. Marga Miltenburg werkte zelf jarenlang bij de KRO als programmamaker, eindredacteur, hoofd informatie radio.

'De samenwerking met Marga Miltenburg van ZijSpreekt was erg prettig. Zij heeft ons goed geadviseerd en het was fijn dat zij zo met ons heeft meegedacht. We hopen in de toekomst nogmaals samen te werken.'– Corrie in 't Hout, In 't Hout & De Wilde, organisator jaarlijkse Business Meets Rabo - november 2015.

Recente opdrachtgevers zijn o.a. ArboNed, KICK-ICT, Stichting Arq, WMO burgerplatform, Kracht on Tour, Gemeente Groningen, NFI, CultuurCollege, Rabobank Nederland, Luminex BV, Deutsche Bank Nederland, KNMG, Elsevier BV, Ministerie VWS, Bouwend Nederland, NEPROM, Kunsten '92, BredaPhoto,  Verzetsmuseum Zuid-Holland, Sanoma Media België, Sociale Verzekeringsbank, Gemeente Nieuwegein, Wonen Limburg, Provincie Noord-Holland, Tante Louise-Vivensis, Talent naar de Top, Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, Ministerie Infrastructuur en Milieu, Zweedse Ambassade, Universiteit van Wageningen, Soroptimisten, Stedelijk Museum.

‘We kijken met een heel tevreden gevoel terug op de presentatie van Naema Tahir. De opkomst was geweldig en de avond is als heel positief beoordeeld. Naema sprak open over haar eigen ontwikkelingen en haar verhaal, waarin zij ook haar visie, analyse en dilemma’s verwerkte, maakte veel indruk en zette het publiek aan tot nadenken over hun eigen levensvragen.’ – Inge van Ooijen namens Soroptimistenclub Schouwen-Duiveland - december 2016.

Vrouwelijke sprekers vinden in ZijSpreekt een raadgever hoe zich het beste op het podium te presenteren. De training 'Sprankelend Presenteren' met mede-trainer Violet Falkenburg is daarvoor ontworpen en zo'n 300 vrouwen hebben de training inmiddels gevolgd. Ook geeft Marga Miltenburg de workshop 'zichtbaarheid en presentatie' o.a. voor ProDemos.

De deelnemers geven haar een 8,8: 'Enthousiast, deskundig, toegankelijk, plezierig, effectief, leuk om naar te kijken, humor en houdt de aandacht goed vast. Marga heeft ons echt heel prettig meegenomen in alle facetten van jezelf presenteren.'

Samen met mediaplatform VIDM.nl is ZijSpreekt initiator van de Vrouw in de Media Award die sinds 2010 jaarlijkLogo 1001 20ste eeuws wordt uitgereikt aan de deskundige vrouw die zich het best heeft geprofileerd in de media.

ZijSpreekt is ambassadeur van de crowdfundingscampagne 1001 vrouwen in de 20ste eeuw.

ZIJ in de Media

De Vrouw in de Media Awards 2016 zijn 25 januari 2017 bekend gemaakt. Videoreportage van de overhandiging Vrouw in de Media Award 2016 voor atlete Dafne Schippers.

Anita de Wit van StopLoverboysNU ontving de You Go Girl Award. Marga Miltenburg van ZijSpreekt en Janneke van Heugten Mediaplatform VIDM zochten haar op. Video's gemaakt door Geertje Algera.

ZijSpreekt Trainingen

Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn'. Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de Training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie en gun jezelf ook een sprankelende presentatie.

ZijSpreekt Facebook

ZijSpreekt Trending