Afdrukken

Campagne 1001 Vrouwen in de 20ste eeuw

Logo 1001 20ste eeuwEr komt een vervolg op het succesvolle naslagwerk van 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Initiatiefneemster en samensteller, historica Els Kloek, wil de levens van beroemde en onbekende vrouwen uit de twintigste eeuw in kaart brengen en is begonnen aan de voorbereidingen voor 1001 Vrouwen in de 20ste eeuw. Op 2 juni start een crowdfundingscampagne in de Rode Hoed.

Mathilde Westmeijer, Ageeth Scherphuis, de Miljoenenjuffrouw, Maartje Draak, Ank van der Moer, Henriette Bosmans, Fiep Westendorp: zomaar wat namen van vrouwen uit het recente verleden van Nederland. Wie kent hen nog? Hun namen komen in de geschiedenisboeken nauwelijks voor. Dat geldt zelfs voor historische overzichten van de twintigste eeuw, de eeuw van vrouwenemancipatie en -bevrijding.

Rode Hoed 1001 vrouwen1001 Vrouwen in de 20ste eeuw wordt een vervolgdeel op het monumentale naslagwerk dat Els Kloek in 2013 publiceerde. Om de publicatie voor elkaar te krijgen is er een crowdfundingcampagne. Door een vrouw uit de twintigste eeuw financieel te adopteren komt de publicatie (streefjaar 2017) dichterbij. Alle namen liggen nog niet vast, suggesties zijn welkom.

De aftrap van de campagne wordt gegeven op de fundraisingparty op 2 juni in de Rode Hoed in Amsterdam. Tijdens en avondvullend programma richten diverse spreeksters en optredens de schijnwerpers op vrouwen uit de 20ste eeuw. Zo brengt schrijfster Niña Weijers de mysterieuze Laurie Langenbach tijdelijk weer tot leven, verslaat Dione de Graaff nog eenmaal de prestaties van allround schaatskampioene uit de jaren zeventig Atje Keulen-Deelstra en haalt NIOD-directeur Marjan Schwegman verzetsheldin Jacoba van Tongeren uit de vergetelheid. De presentatie is in handen van Hadassah de Boer en DJ Isis, Doris Hochscheid en Jetta Starreveld zorgen voor de muzikale omlijsting.

ZijSpreekt is één van de ambassadeurs van dit project omdat dit heel goed past bij de doelstelling Meer vrouwen in beeld en het zichtbaar maken van vrouwelijke deskundigen (ook in de geschiedenisboeken). Meer info op 1001-vrouwen.