Afdrukken

Saskia Goldschmidt

Saskia Goldschmidt Krijn van NoordwijkSchrijven en een nieuwe start

Saskia Goldschmidt (1954) begon na haar vijfenvijftigste een tweede carrière. Tot dat moment was ze theaterdocent en producent van jeugdtheater. Ze ontwikkelde verschillende projecten in Nederland en op de Nederlandse Antillen voor kinderen en jongeren van verschillende culturele achtergronden. Ze was bij het Tropenmuseum projectleider van een drie jaardurend uitwisselingsproject tussen kinderen in Amsterdam en Teheran. Daarnaast was ze een veelgevraagde trainingsactrice en cotrainer van communicatietrainingen voor medisch personeel, vooral voor het AMC. (Foto: Krijn van Noordwijk)

Boekomslag Saskia GoldschmidtIn 2011 debuteerde ze succesvol met Verplicht Gelukkig, portret van een familie, het verslag van het onderzoek naar de manier waarop het trauma van haar vader als overlevende van concentratiekamp Bergen Belsen onbewust doorgegeven is en haar gevormd heeft. Dit was de start van een succesvolle schrijverscarrière. In 2012 volgde haar eerste roman De Hormoonfabriek, die in zeven landen vertaald werd. De filmrechten werden in Frankrijk verkocht en samen met Peter te Nuyl schreef ze het scenario voor een hoorspel dat op Radio 1 werd uitgezonden. In 2015 verscheen De Voddenkoningin, een meeslepende roman over de geschiedenis van tweedehands kleding en over een hippiemeisje dat uitgroeit tot vintagequeen.

Saskia Goldschmidt maakt rondom haar boeken performances waarmee ze door het land toert. Ze is een begenadigd spreker die met humor en lichtheid zware onderwerpen over het voetlicht weet te brengen. Haar presentaties zijn levendige bijeenkomsten, waarin ze persoonlijke ervaringen, gedegen onderzoek en inspirerende vertellingen weet te combineren. Ze kan meeslepend spreken over haar boeken en over uiteenlopende thema’s en ze combineert in haar presentaties vertelling, voorlezing, beeld en muziek tot indrukwekkende bijeenkomsten. Ook weet ze een sfeer te scheppen waarin interactie met het publiek een zelfsprekend onderdeel kan zijn.

Saskia spreekt en geeft ook workshops over:

  • Haar literaire werk
  • (Familiegeschiedenissen) schrijven
  • Een nieuwe start maken in het leven
  • Hoe trauma van de ene op de andere generatie wordt doorgegeven

Saskia Goldschmidt ook boeken? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: 06-53148796.

Terug naar Sprekersoverzicht