Afdrukken

Renate Dorrestein

Renate DorresteinEigenzinnig en onweerstaanbaar oeuvre

Renate Dorrestein (1954) debuteerde in 1983 met de roman Buitenstaanders. Daarna verscheen er vrijwel ieder jaar een nieuwe titel van haar hand. Haar werk is inmiddels in vijftien talen vertaald en werd in Nederland en Duitsland verfilmd. (foto: Frank Ruiter).

Haar romans werden genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, de Gouden Uil, AKO Literatuur Prijs, Trouw/NS Publieksprijs, de Boekdelenprijs en The International IMPAC Dublin Literary Award. Zij ontving de Annie Romein Prijs voor haar gehele 'eigenzinnige en onweerstaanbare' oeuvre. Op uitnodiging van de CPNB schreef zij zowel het Boekenweekgeschenk 1997 als het Boekenweekessay 2008. Ook was ze de auteur van het Luistergeschenk ter gelegenheid van de Week van het Luisterboek 2014.

Zij was writer-in-residence aan de University of Michigan in de VS, The International Writing Program van de University of Iowa in de VS, The Tyrone Guthrie Centre in Ierland, de Sorbonne in Frankrijk, en in Nederland aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Leiden. Bovendien was ze gastschrijver in de gemeente Almere.

boekomslag weerwater Renate DorresteinIn haar boeken gaat Dorrestein grote maatschappelijke thema's en taboes niet uit de weg. Ze schrijft daarover met compassie, humor en een opmerkelijk lichte toon. Haar credo luidt: 'Fictie laat ons zien wat het betekent om mens te zijn en hoe moeilijk het is een fatsoenlijk mens te blijven als de omstandigheden onfatsoenlijk worden. Literatuur brengt ons iets dat de psychologie niet vermag, de sociologie niet vermag, de journalistiek niet vermag: het vermogen om in het hoofd van de personages te kijken, deelgenoot te worden van hun dilemma's en al doende in hun schoenen te gaan staan. Literatuur helpt ons, ons met anderen te identificeren en ook onszelf te begrijpen.' Februari 2015 verscheen haar roman Weerwater waarin de wereld vergaat. Op één stad na: Almere.

Renate Dorrestein is een veelgevraagd spreekster, zowel op scholen en in bibliotheken als op congressen en symposia. Ze spreekt over tal van onderwerpen en wordt ook veelgevraagd rondom het thema Ouder worden. Lees het interview van Rick de Leeuw met Renate in ZIN 'Ouder worden blijkt een ongelooflijke meevaller te zijn': https://www.zin.nl/2015/02/10/rickinterviewtrenate/.

Renate ook boeken? 
Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt 06-53148796.

Terug naar Sprekersoverzicht