Afdrukken

Joke Hermsen

Joke Hermsen 15cHet vermogen opnieuw te beginnen

Joke J. Hermsen (1961) is filosofe en letterkundige. Zij is een veelgevraagd spreekster op congressen over politiek-maatschappelijke of culturele kwesties en diverse malen bekroond als essayiste en schrijfster. Ze geeft met name lezingen voor onderwijs- en zorginstellingen en voor de culturele sector. (foto: Koos Breukel)

'Tijdens ons event over de zakelijke kansen van de circulaire economie gaf Joke Hermsen een filosofische kijk op het begrip tijd in relatie tot de transitiein onze samenleving. Ze vertelde over Chronos, de rationele en lineaire tijd; Kairos, de tijd van reflectie en focus; en de circulaire tijd, waar 'Kairostijd' voor nodig is. Haar bijdrage was een verrassende keuze bij het thema van het event en een schot in de roos. We hebben steengoede reacties gehad op haar performance' – Martje Fraaije, Rabobank Nederland - (bekijk mini-college: event 3/7/15)

Kairos
Joke schreef onder meer Stil de tijd (2009), Windstilte van de ziel (2010), Heimwee naar de mens (2003), De Liefde dus (2008) en Blindgangers (2012). In 2014 verscheen de opvolger van bestseller Stil de tijd (22e druk): Kairos. Een nieuwe bevlogenheid (5de druk). Over de Griekse god van het 'geschikte ogenblik' en de juiste menselijke maat. Joke: 'Nu de homo digitalis in opkomst is en de verregaande technologisering van de mens een onomkeerbaar feit, is het zaak onze aandacht op het menselijke van de mens te blijven richten. Wat doet de mens van de machine verschillen? Het antwoord is: creativiteit, empathie en het vermogen opnieuw te beginnen.' Nadere informatie op www.jokehermsen.nl. Op www.kairosvisie.nl kan de brochure Kairosvisie worden gedownload. Kairos krijgt in 2017 een grote expositie in Kasteel van Gaasbeek, nabij Brussel. Op deze expositie (opening: maart 2017) zullen diverse kunstwerken, video's en geluidsinstallaties over 'Het geschikte ogenblik van Kairos' getoond worden.

Pien Chrispijn op twitter: 'Ik lees het boek Kairos, de nieuwe bevlogenheid @jokehermsen. Ik zou bijna elke zin wel willen twitteren. Wat een feest van (h)erkenning!'

Lees ook: 'Utopisch denken beleeft een revival'. Interview door Mischa Cohen met Joke in Vrij Nederland van 25 maart 2014. En bekijk haar sprankelend optreden bij Wim Brands VPRO Boeken over haar boek Kairos, voorjaar 2014 en bij Annemiek Schrijvers in De Nachtzoen IKON: 'Begin de dag met een Kairos moment en eindig er ook mee, voor een moment van bezinning/creativiteit/inspiratie'. (15 juni 2014).

Artistiek leider
De voormalig docente filosofie in het voortgezet onderwijs, is benoemd tot artistiek leider van Kairos Castle in Gaasbeek 2017 en van het Museum of Love bij Leeuwarden Culturele hoofdstad 2018. 

Zij Spreekt als deskundige in het denken over:

  • Stil de tijd: over tijd en creativiteit
  • Tijdsdruk & technostress: de homo digitalis versus de homo empathicus
  • Onderwijs in de 21e eeuw: wat zijn de belangrijkste doelstellingen?
  • Politiek-maatschappelijke vraagstukken, zoals vluchtelingen, sociale cohesie, man-vrouwverhouding
  • Kairos en Chronos: hoe houden we de tijd in zorg en onderwijs beter in evenwicht?
  • De roman als kuuroord. Waarom is lezen goed voor de gezondheid?
  • Waarom zijn kunst en politiek geen vijanden maar bondgenoten van elkaar? (zie ook het verslag van haar bijdrage aan het Paradisodebat 2014)

Joke Hermsen spreekt helder en toegankelijk over complexe zaken. Ze is zeer deskundig op het gebied van het denken over tijd en de verhouding tussen filosofie en literatuur.

Op 13 september 2015 was ze te gast in het televisieprogramma De Nieuwe Wereld om te praten over de grote groepen vluchtelingen die ook naar Nederland komen. Joke: "Hoe kunnen we enerzijds mensenrechtenverklaringen opstellen, vluchtelingenverdragen ondertekenen als tegelijkertijd de soevereine staten mogen bepalen of zij al dan niet toelaten?"

In De Groene werd ze in februari 2016 geïnterviewd over de actualiteit van Hannah Arendt. Joke: ‘We moeten waken voor gedachteloosheid’. Een tijd waarin angst voor verschil almaar toeneemt kan Hannah Arendts pleidooi voor pluraliteit ons inspireren om een nieuw begin te maken.

‘De speech van Joke voor het Cultuur College netwerk over de rol die de kunst en cultuur speelt in het samen bouwen van een school van de toekomst viel erg goed. Ze in staat is om gedurende haar lezing ons de tijd te doen vergeten waardoor ze zowel in vorm als inhoud haar verhaal kracht bijzet’. – Suzan Lutke namens Cultuur College (110116).

'Onze samenwerking met Kim Coppes als dagvoorzitter en Joke Hermsen als spreker tijdens de jaarlijkse Business Meets Rabo is heel prettig verlopen. De avond was erg succesvol en werd goed gewaardeerd door de bezoekers. Ook de samenwerking met Marga Miltenburg van ZijSpreekt was erg prettig. Zij heeft ons goed geadviseerd. Het was fijn dat zij zo met ons heeft meegedacht. We hopen in de toekomst nogmaals met hen samen te werken.'– Corrie in 't Hout, In 't Hout & De Wilde (10/11/15).

'Joke Hermsen hield tijdens een feestelijk afscheid van ons afdelingshoofd een mooi inhoudelijk tot denken zettend betoog. Enthousiaste reacties op haar wijze woorden, ook door degene die afscheid nam.' – Mari-An Gerits, adviseur Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) – mei 2015

'Wij zijn zeer blij met het optreden van Joke Hermsen tijdens de start van de Planetree Conferentie 2015 met als thema Vertrouwen. Haar keynote over Chronos en Kairos heeft het publiek en ons aan het denken gezet en sloot goed aan bij de huidige uitdagingen in de zorg, maar ook bij ieders privéleven. De deelnemers gaven haar na afloop gemiddeld een 8, een hoog cijfer dus!' – Marita Bossers-Nabben en team van Planetree Nederland (12/03/15)

Joke Hermsen Rabobankevent juli15 B

Deze zeer ervaren, bevlogen en inspirerend spreekster met een brede visie, diepgang en reflectie boeken?
Vul dan het contactformulier in of bel direct naar ZijSpreekt: 06-53148796.

Joke organiseert vijfdaagse filosofische workshops in de Franse Bourgogne, kijk op www.amormundi.nl 

Terug naar Sprekersoverzicht