Afdrukken

Annemarie van Geel

annemarie van geel 2012

Saoedi-Arabiëkenner

Annemarie van Geel (1981) is zelfstandig Midden-Oosten deskundige. Ze studeerde af van het University College Utrecht (BA) en de Universiteit van Cambridge (MPhil) en richtte zich gedurende beide opleidingen op het Midden-Oosten. Ze woonde jaren in verschillende landen in het het Midden-Oosten en spreekt vloeiend Arabisch.

Annemarie is gespecialiseerd in vrouwen in het Midden-Oosten. Op dat onderwerp, als ook op het gebied van de Arabische Lente en het Arabisch-Israëlisch conflict is zij zeer actief vanuit Faraasha Middle East Training & Advisory, haar eigen trainings- en adviesbureau. Haar proefschrift waarop zij hoopt te promoveren aan de Radboud Universiteit Nijmegen gaat over gender segregatie in Saoedi-Arabië en Koeweit. Ze is dan ook regelmatig in Saoedi-Arabië en de rest van het Midden-Oosten te vinden.

Ze verzorgt zowel binnen de (non)gouvernementele sector als in het bedrijfsleven lezingen, workshops, en advies over bovenstaande onderwerpen. Ook neemt Annemarie deel aan debatten en paneldiscussies, en heeft daar brede ervaring mee.

Ze is regelmatig te horen in de Nederlandse media. Op 6 augustus 2015 een uur lang in Dichtbij Nederland over Saoedi-Arabië, het land waar vrouwen geen auto mogen rijden, activisten de doodstraf krijgen, Indonesische dienstmeisjes als slaven worden mishandeld en de oliedollars niet op kunnen. Bekijk ook Annemarie in het NOS-nieuws (maart 2012) waarin ze het besluit: 'de vrouwen van Qatar mogen ook naar spelen' becommentarieerde. En haar optreden bij BNR (aug. 2012) ivm de luchtaanval door Egypte in de Sinai-woestijn. 

Annemarie spreekt helder, boeiend, en met grote kunde en passie over haar vakgebied. Door haar brede ervaring in de Arabische wereld zijn haar lezingen altijd doorspekt met voorbeelden en anekdotes uit het alledaagse leven in het Midden-Oosten. Ze spreekt regelmatig op bijeenkomsten, o.a. van Instituut Clingendael, Amnesty International, en Cordaid.

Annemarie kan een lezing verzorgen over o.a.:

-          Positie van de vrouw en vrouwenrechten in het Midden-Oosten
-          Saoedi-Arabië en het Arabisch Schiereiland
-          Arabische Lente
-          Arabisch-Israëlisch conflict

Annemarie van Geel voor een lezing of panel boeken? Vul dan het aanmeldingformulier in van ZijSpreekt. Of bel direct met 06-53148796.

Terug naar Sprekersoverzicht