JANNEKE JUFFERMANS OVER ECHT GEïNTERESSEERDE VRAGEN STELLEN

Als journalist is zij van nature geïnteresseerd in waar de belangen schuren en die op te schrijven. Maar als dagvoorzitter kan ze bijdragen aan een proces. In dat proces moeten niet alleen de feiten, maar ook de emoties de ruimte krijgen. Niet alleen de mening van de mensen aan de top, maar zeker ook die van de vloer. InBeeld bij ZijSpreekt: Janneke Juffermans over open en echt geïnteresseerde vragen stellen, begrenzen en de ruimte geven, samenvatten en zo ergens komen. 

Kun je een voorbeeld noemen uit eigen ervaring?
In Zuid-Afrika mocht ik via ZijSpreekt een conferentie voorzitten van het Nederlands Forensisch Instituut over forensisch onderzoek bij de bestrijding van stroperij. Doel was om (financieel) draagvlak te creëren voor de inzet van forensisch onderzoek bij dit veelomvattende probleem. In de zaal mensen van de VN, van Interpol, de EU, rangersen eigenaars en van wildparken uit heel Afrika. 

40 graden, midden in het Krugerpark. Ik merkte hoeveel emoties en pijn het probleem van stroperij oproept. Afrikaners zien elke afgeslachte neushoorn op hun eigen terrein met verdriet aan. Velen steken zich in diepe schulden om de beveiliging op te voeren en sommige beveiligers bekopen hun werk met de dood. Hoewel iedereen hier hetzelfde doel voorstond: stroperij beëindigen, waren de meningen over de manier waarop heel verschillend en leidden tot felle en rauwe discussies. Het was een flinke uitdaging om dit te leiden en soms de kop van jut te zijn, maar het lukte. 

De conferentie duurde drie dagen. In de avondschemering kwam vlakbij ons steeds dezelfde groep olifanten heel gemoedelijk boombladeren eten. Alsof ze wilden zeggen: goed gewerkt vandaag, nu mogen jullie ontspannen. Daarna was er braai en drank en werden er grappen gemaakt en veel en hard gelachen. Iedereen kletste met elkaar. Overdag werd er weer fel en hevig gediscussieerd. Op de derde dag kwam er meer rust en was het financiële draagvlak er. De eerste toezeggingen waren binnen. Dat was een mooi resultaat.

Hoe zijn de reacties van je publiek
Achteraf kreeg ik complimenten van de Zuid-Afrikaners over hoe ik de conferentie geleid had en omgegaan was met de emotionele spanningen. Vaak krijg ik te horen dat ik ontwapenend, toegankelijk, open en kritisch ben. Zelf denk ik dat ik vooral de kracht van anderen heb gezien en de ruimte heb gegeven. Zo kon men elkaar vinden en ontstond er draagvlak voor deze oplossingsrichting: forensisch onderzoek. 

Janneke Juffermans ook boeken als dagvoorzitter? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

Foto: Olga Beumer

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

In twaalf provincies is bij regionale omroepen door Janneke van Heugten van mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van ZijSpreekt de winnaar bekend gemaakt van de regionale Vrouw in de Media Award 2019. Video samengesteld door Geertje Algera.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.