ANNEKE WITTERMANS, DANSEND SPREKEN

Anneke Wittermans Diadans 1 SmallZe coacht mensen in houding, eigenwaarde en veranderingsprocessen. Als katalysator in het proces, zet zij de persoonlijke ontwikkeling duurzaam in beweging. Ze opent nieuwe gezichtspunten, geeft taal en klank aan anders onbespreekbare processen. In Beeld bij ZijSpreekt: Anneke Wittermans.

Hoe ben je met dans in aanraking gekomen?
Tijdens mijn studie Bouwkunde ontmoette ik bijzondere, wijze vrouwen in het dorp Seçköye in Turkije (1978). Voor het eerst zag ik vrouwen in hun waarde van vrouw zijn. In Ankara raakten de beeldjes van Çatalhöyük en Hacilar iets essentieels van het vrouw zijn in mij aan. Het pakte mij, het vrouw zijn, dat wil ik vieren. In België ontmoette ik vrouwen die deze zelfde kracht in dans lieten zien. In 1981 draaide ik me om van ontwerpen in materie naar creëren van beweging in mensen. Dansen wilde ik, om het verfijnde wezenlijke van het vrouw zijn te ontginnen.

Wat fascineert je hierin?
Ik wil het leven van het bekken wekken. Edoch de schoot van de toch zo assertieve zelfstandige westerse vrouw is niet zo eenvoudig om te toveren in sappig zacht wiegen. Niet alleen ervaren we maar een vleugje van het bekken, we weten ook weinig van onze wortels, het vrouwenerfgoed van eigen bodem.
In 2004 stuitte ik op de 300 gevonden votief altaren van Dea Nehalennia, die in de zeventiger jaren uit de Schelde zijn gevist te hoogte van Colijnsplaat en Zierikzee (Schouwen). Verbaasd realiseerde ik me, dat we hier van oorsprong ook een Godinnen cultuur hebben gehad, maar dat dit heidens erfgoed verborgen is.

Anneke Wittermans Diadans 2 SmallWat kunnen we van Nehalennia leren wat we nu ontberen?
Nehalennia verstaat de kunst van waken, van schouwen, met gedachtekracht mensen behoeden, zorgen voor een veilige overtocht of een waardig vaarwel.
Zo leer ik van Nehalennia: 'Vrijgeven, vieren van verbintenissen'. Zij verstaat de kunst van Vaarwel zeggen. Met Vrijgeven realiseren we hoe we keer op keer de waarde kunnen destilleren van dierbare maar ook pijnlijke groeimomenten: het leren vrijgeven van relaties en gebeurtenissen.
Het vergeten vrouwenerfgoed toont me anders te kijken naar 'de laatste van de vrouwenlijn'. Ik verwonder me over de bijzondere vrouwen, die excelleren als zij ontsnappen uit de eindeloze keten van moederschap. Zij, die niet de traditie van moederschap voortzetten, maar een geheel eigen leven creëren.

Wat wil je bereiken met de lezingen?
Gereedschap aanbieden om de situatie anders te zien. Het lichaam spreekt. Met beweging worden ook taboes zichtbaar, hanteerbaar en bespreekbaar gemaakt. Die inzichten kunnen ook aan niet dansers waardevolle beelden bieden.

Anneke Wittermans Diadans 3 SmallHoe zijn de reacties van je publiek?
"Zo heb ik het niet eerder bekeken, ik voel me voor het eerst erkent"
"Puzzelstukjes vallen op de plaats. De pijn is een kompas in mijn leven, waarop ik ook prachtige keuzes heb kunnen maken."
"Ik snap nu waarom ik niet kan loslaten. Vrijgeven geeft gelijk een gevoel van opluchting"

Wie ben ik?
Nieuwsgierig, ondernemend en een vrijdenker. Een ontwikkelaar van nieuwe inzichten.
Daarom verheug ik me op de dialoog die in lezingen kan plaatsvinden. Misschien genereert een volgende ontmoeting wel de vraag die een nieuw project initieert.

Foto's viering DiaDans-lustrum/voorstelling Wake van Nehalennia, september 2016: Klaas de Bont

Meer lezen over Anneke Wittermans? Bekijk dan haar profiel. Ze is te boeken voor een sprankelende lezing met diadans bij ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

In twaalf provincies is bij regionale omroepen door Janneke van Heugten van mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van ZijSpreekt de winnaar bekend gemaakt van de regionale Vrouw in de Media Award 2019. Video samengesteld door Geertje Algera.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.