GEZIEN EN GEHOORD WORDEN: CHRISTIEN BRINKGREVE

Christien Brinkgreve vertelt tijdens een ontmoeting in Stadshotel Woerden aan Marga Miltenburg (foto) over het belang van gezien en gehoord worden, en het belang van ruimte: om niet geplet te worden in de systemen waarin je leeft, of het nu gezin, huwelijk, werk, godsdienst of cultuur is.

april 15 005b SmallHoe kom je op dit onderwerp?
Het is een thema uit mijn eigen leven en het is een thema geworden in mijn werk: de stem van vrouwen, van kinderen, van al die mensen die soms nauwelijks gehoord worden, aandacht voor wat onder tafel verdwijnt, wat verdrongen wordt, of zo vanzelfsprekend dat het niet opgemerkt wordt. Als professionele vrouw heb je daar altijd wel mee te maken, soms onverwachts, soms op een sluipende manier. En dan is het altijd zaak om alert te zijn op wie de macht heeft te bepalen hoe het moet, wat hoort, wat als professioneel wordt gezien. Zo zijn emoties lang gezien als iets irrationeels, en werden vrouwen gezien als emotionele en dus irrationele wezens. Maar emoties spelen een belangrijke rol in het menselijk verkeer, vaak ondergronds, en aandacht voor emoties is een tweede belangrijk thema in mijn werk.

Wie heeft je geïnspireerd?
Ik heb als kind meegemaakt hoe de gedrevenheid van mijn vader om de Amsterdamse binnenstad te redden van de plannen tot sloop en kaalslag bezielend werkte, en nog steeds een inspirerend voorbeeld is, voor mij en vele anderen. En ook latere ontmoetingen met een aantal mensen, leermeesters en vrienden, hebben me veel geleerd en me gemaakt tot wie ik ben.

vertelWat wil je bereiken met je verhaal?
Wat ik wil bereiken met mijn verhaal, met mijn boeken en lezingen, is dat mensen zich herkennen, zich kunnen plaatsen in hoe ze werken en leven en de spanningen die zich daarbij kunnen voordoen. Dat ze zichzelf beter kunnen plaatsten in de context van de tijd: hun doen en laten, hun ambities en angsten, en de taal die ze gebruiken. Ervaren ze hun leven als hun lot of als iets waar ze zelf iets aan kunnen doen, zien ze wat ze als mislukking ervaren als eigen schuld of als gevolg van te hoge verwachtingen, of van een systeem dat hen niet meer kan gebruiken. Zo kunnen ze reflecteren op hun eigen verhaal

Hoe is de reactie van jouw publiek?
Mijn ervaring met mijn publiek – ik hou lezingen voor psychiaters, predikanten, rechters, op bibliotheken en tijdens cursussen – is dat mensen zich herkennen en zich minder gevangen voelen in de systemen waarin ze leven, waarvan ze zich vaak niet bewust zijn, maar die wel hun werking hebben.

Christien Brinkgreve boeken voor een inspirerend verhaal? Vul dan het contactformulier in van ZijSpreekt of bel met het bureau 06-53148796.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.