VROUWENHARTSHOW VAN DR. JANNEKE RAAKT DE HARTEN

Cardioloog Janneke Wittekoek (en winnaar Vrouw in de Media Award 2018) begon 15 jaar geleden haar missie voor meer aandacht voor het vrouwenhart vanaf de zeepkist. Nu zet ze het voort via haar boeken, media, lezingen en in De Vrouwenhart Show. De eerste voorstelling was tijdens Red Dress Day in een uitverkocht theater De La Mar en ZijWasErbij.

Op Red Dress Day (wereldwijd aandacht voor het vrouwenhart) kwamen 600 in het rood uitgedoste vrouwen en een aantal mannen naar de voorstelling. Wittekoek presenteerde tijdens een interactief college schokkende cijfers: 57 vrouwen overlijden in Nederland dagelijks aan de gevolgen van hart- en vaatziekten.

Wittekoek, cardioloog en oprichter van HeartLife Klinieken zet zich samen met andere boegbeelden als Angela Maas en Henriette Verweij in voor betere (h)erkenning van hartklachten bij vrouwen en preventie, omdat bij vrouwen hart- en vaatproblemen te vaak en te lang onopgemerkt blijven. Haar preventiemissie is duidelijk: ze wil patiënten enthousiasmeren om zelf met hun gezondheid aan de slag te gaan.

In de show duikt dr. Janneke door middel van een 'open spreekuur' in de belevingswereld van haar patiënten en zet ze aan tot actie. Ze deelt de nieuwste wetenschappelijke inzichten over het vrouwenhart, de verschillen met het mannenhart en laat zien hoe je hartproblemen herkent.

Maar liefst 80 procent van de hart- en vaatziekten kan worden voorkomen door een gezonde leefstijl en gedragsverandering. Ken je getallen is dan ook haar devies. Ken je bloeddruk (120/80 mmHg), zorg voor gezond gewicht: BMI (‹25),  houd bij cholesterol de 5-3-1-regel aan, bloedsuiker (‹5), beweeg dagelijks 30 minuten, slaap 8 uur, eet 250 gram groenten en 2 stuks fruit per dag en bovenal: Stop met roken!

Een inzichtelijk college waarin het publiek werd getest op kennis van het hart en de kans kreeg om vragen te stellen via de smartphone. Enthousiast en adequaat begeleid door Juliette Grimbergen, dagvoorzitter en specialist in interactie én Buzz-master. Mede door de interactie was het een informatieve en bij tijd en wijle hilarische middag.

Aan het eind van de show waren we getuige van de lancering van Wittekoeks derde boek. Een kookboek dit keer: Healthy Heart! met alle inhoudelijke informatie over het vrouwenhart en hoe je gezonder kunt gaan leven én met 50 recepten van de hand van Prins van den Bergh, bekend van 24Kitchen (mooi uitgegeven door Lucht BV).

De Vrouwenhart Show is nog twee keer te zien, op 21 november en 16 januari, 's avonds bij De La Mar. Gaat het zien!

Tot slot een foto-impressie van een mooie middag.

Met ‘partner in crime' Janneke van Heugten, samen staan we voor de jaarlijkse VrouwindeMedia-Award die Wittekoek ontving.
Via Buzzmaster konden we inloggen met onze smartphone en een selfie sturen zodat we herkenbaar waren.
Grimbergen ging soepel door de gegevens heen en pikte er een aantal uit waar ze een toelichting op vroeg.
Schrikbarend cijfer! Wereldwijd overlijdt één op de drie vrouwen aan de gevolgen van een hart- of vaatziekte.
Behendig werd de microfoon de zaal in geslingerd voor een ervaringsverhaal, toelichting of vraag.
De reacties heel snel in beeld.
Wittekoek legt het effect van cholesterol op de lever uit.
Deze basisregels knopen we in onze oren en dan nog ernaar gaan handelen!
De lancering van het kookboek Healthy Hart met recepten van Prins van den Bergh.
De Vrouwenhart Show Crew! Juliette, Leontien Rosier, Janneke, Marie-Louise Andriessen, Lisa Vermeij
Ter afsluiting kwam de zaal in beweging door de rode ballen over de zaal te verspreiden.
Hella de Jonge verzorgde het licht. Zij schreef Hartschade over haar eigen ervaringen. Zie Trouw.
Tijdens de pauze en na afloop nam De Jonge interviews af voor een film over het Vrouwenhart. De bloeddruk kon worden gemeten en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Met longarts Wanda de Kanter en haar moeder. Wanda hamerde in de zaal op: Stop met Roken!
Met boegbeeld hoogleraar cardiologie Angela Maas.
Deze vriendinnen maakten zelf hun hoeden. Met Juliette, ook via ZijSpreekt te boeken :-)
De Kanter met psychiater Esther van Fenema.
Van de signeersessie werd druk gebruik gemaakt. ZijWasErbij complimenteert dr. Janneke met haar optreden.

Lees ook het interview met Janneke Wittekoek in het AD

Marga Miltenburg/ZijWasErbij
oktober 2019

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

In twaalf provincies is bij regionale omroepen door Janneke van Heugten van mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van ZijSpreekt de winnaar bekend gemaakt van de regionale Vrouw in de Media Award 2019. Video samengesteld door Geertje Algera.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.