VAN KAMPEN & VISSER WILLEN VAART MAKEN MET VOEDSELTRANSITIE

In de Gelderlandfabriek in Culemborg presenteerden Sandra van Kampen en Youetta Visser hun boek VOER-vaart maken met de voedseltransitie. Onder grote belangstelling boden ze het eerste exemplaar aan aan Joris Lohman, oprichter The Food Hub. En ZijWasErbij...

Als je een gezond, eerlijk en duurzaam voedselsysteem in Nederland dichterbij wilt brengen, moet je inzetten op initiatieven die de huidige manier van voedsel produceren en consumeren op meerdere vlakken doorbreken. Dus niet alleen biologisch telen, maar ook rechtstreekse levering. Niet alleen minder stoken in de kas, maar ook samenwerken aan hightech innovaties. En niet alleen bio in de supermarkt, maar ook een eerlijke vergoeding aan de producenten. Het is een van de conclusies van VOER-vaart maken met de voedseltransitie, het boek waarin Youetta Visser en Sandra van Kampen handvatten bieden aan iedereen die wil bijdragen aan een beter voedselsysteem in Nederland.

Voor hun boek spraken de auteurs met vernieuwers uit tal van sectoren zoals de wetenschap, onderwijs, akkerbouw, tuinbouw, visserij, veeteelt, financiële sector, consumentenorganisaties en overheden

Ze leggen in hun boek niet uit dat het nodig is, want aldus Visser en Van Kampen bij de boekpresentatie: 'het dient zich van alle kanten aan'. En ze hadden 'slecht nieuws': 'We moeten anders gaan eten'. De bodem in Nederland is dusdanig verschraald dat die bodem wordt uitgeput. De urgentie is er om 'om te slaan naar duurzaam'.

Ze kwamen met een prioriteitenlijst:
1) Laat het idee los dat Nederland de wereld gaat voeden. Exporteer kennis in plaats van bulkvoedsel.
2) Zorg voor kortere ketens tussen boer en consument dan kunnen we ook meteen iets aan de prijs doen.
3) Ga anders eten. Laat vaker vlees (en vis) staan, hoewel Youetta Visser als afstammeling van een Harlinger vis toch wel vindt dat je af en toe goede vis mag eten ;-)

Na een vrolijke inleiding gaven de schrijvers het eerste exemplaar aan Joris Lohman, oprichter The Food Hub. En werden we via een video getracteerd op een gedicht van Alexis de Roode: 'Schepping, week 2' over de voltooiing van de tuin van de mens met alle desastreuze gevolgen van dien. Gelukkig eindigde hij met: 'Morgen weer een dag. Er is nog tijd'.
Vervolgens was het tijd voor de bubbels, afkomstig van  restfruit in de Betuwe. Bekijk de foto-impressie.

   
Zo'n 150 belangstellenden waren getuige van een de vrolijke presentatie
Joris Lohman, oprichter The Food Hub en oud-collega van Sandra (bij Urgenda)
Alexis de Roode leest zijn gedicht: 'Schepping, week 2'
   
Veel flessen appelcider werden tegelijk ontkurkt
Nicole van Ladesteijn (team-organisatiecoach) en Adrieke van Herk (projectadvies en -realisatie)
Familie Van Kampen: zus Martine, broer Michiel en tante Tineke
Inge Knoope, familie- en systeemopstellingen (binnenkort ook ZijSpreekt)
Gea de Vries (onderwijzeres/ cabaretier en Fredu Samathini (beeldend kunstenaar)
Muziek werd verzorgd door o.a. Oksana LVaschechenko
Christien Absil (Goodfish-Foundation), Woud Veldstra (stadsecoloog) en Mieke Kreunen (project- en verandermanager)
Jaap Seidell (hoogleraar voeding en gezondheid) en Ellen Winkel (schrijfwinkel) En natuurlijk Zij van ZijSpreekt met de trotse auteurs Youetta en Sandra


Meer informatie over het boek VOER op De Schaal van Kampen. Het is uitgegeven door Uitgeverij Jan van Arkel en te bestellen voor € 27,50.

Sandra van Kampen boeken voor een lezing over de voedseltransitie? Bekijk haar profiel.

Marga Miltenburg
29 november 2017

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Op 21 mei overhandigden Marga Miltenburg (ZijSpreekt) en Janneke van Heugten (Vaker in de media) de Vrouw in de Media-award 2020 aan Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland.

Video: Geertje Algera Media

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.