ROANNE VAN VOORST SCHRIJFT ROMAN 'LIEF VAN JE'

Roanne van Voorst is schrijver, doctor in de antropologie en de oprichter van Fearlessly Fearful.  Ze deed onderzoek naar de thema's moed, angst, dapperheid en high-performance en spreekt erover. Nu is er de roman Lief van je, gebaseerd op waargebeurde verhalen van militairen. Over liefde en kameraadschap en over eenzaamheid en geheimen.

 Over Lief van je
‘Ongeveer een halfuur nadat mijn broertje zijn eerste zoen kreeg, is hij onder de Van Marelbrug op het wateroppervlak te pletter geslagen.'
 
Waar houdt verantwoordelijkheid op en begint schuld? Het was lief van haar geweest - zeiden haar ouders - haar broertje een keer mee uit te nemen, maar zij geloofden dat ze onschuldig was.
Het enige wat ze nu nog kon doen, was de strijd afmaken die hij wilde beginnen in Syrië. Langzaam en onafwendbaar voltrekt het noodlot zich.

Lief van je is een ontluisterende roman, gebaseerd op waargebeurde verhalen van militairen, over liefde en kameraadschap, en over eenzaamheid en geheimen. Waar houdt verantwoordelijkheid op en begint schuld?

Lovende woorden van schrijver Herman Koch: 'Het is een bijzonder krachtige en trefzekere roman, met een geheel eigen en nieuwe stem die nog dagen dadat ik het boek uit had bleef naklinken. Wondermooie zinnen en beelden volgen elkaar in hoog tempo op, met een vanzelfsprekendheid alsof Roanne van Voorst nooit anders heeft gedaan. Een echte natural zals je ze maar zelden tegenkomt in de Nederlandse literatuur'.

In The Student Hotel aan de Warmoestraat in Amsterdam presenteerde Roanne van Voorst haar roman tegelijkertijd met een foto-expositie Veilig/Onveilig van vluchtelingen en jonge veteranen die in oorlogsgebieden woonden en werkten. Het is een rondreizende foto-expositie over het thema veiligheid, waarin vluchtelingen en veteranen in hun eigen beelden en woorden laten zien wat je nodig hebt om je ergens thuis te voelen.

Odai Alkrede uit Syrië vertelt over de achtergrond van zijn foto op de expositie
Roanne spreekt over de overeenkomsten tussen vluchtelingen en veteranen
En vindt dankbaar gehoor tijdens drukbezochte boekpresentatie in  The Student Hotel.
Zo leuk om duurzaamheids-voedingsexpert Lisette Kreischer te treffen (ja, zij ook ZijSpreekt) met partner Jonathan van Alteren
Mohammed Altala uit Syrië voor zijn foto van de rondreizende tentoonstelling Veilig/Onveilig
Danja Raven (Journalist en begeleider expositie tussen Lucien van Geffen (links) en Joshua James The Student Hotel
Lisette Gabriele Fäustle Diller en Lilian Fäustle (kunstenaars schilder en mozaïek)
Leontien Leijdekkers en Marcel Bogers van BOOST Transvaal waar de workshop met nieuwkomers werd gehouden
Odai Alkrede, maker van expositiefoto met echtgenote Marwa Mezher, Syrië
Eric Heijden (vormgever omslag Lief van je) en Myrthe van Pelt (agent Roanne)
Regina (Bodyworker) en Joke Hartmans (Consultant Humanitarian Affairs)
En ja ZijWasErbij (Marga Miltenburg met Roanne)


De roman Lief van je is uitgegeven door Brandt Uitgeverij en is te koop voor € 18,50.

Beluister het interview met Roanne in VPRO-buitenland over wat vluchtelingen en veteranen gemeen hebben: ‘Uit hun verhalen merk je dat het helemaal niet zo goed is in ons land.'
Roanne van Voorst boeken voor een inspirerende lezing. Bekijk haar profiel.

Marga Miltenburg
15 februari 2018

 

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Mediaplatform Vaker in de Media ((VIDMnl) en Sprekersbureau ZijSpreekt reikten in de week van 5 februari 2018 veertien prijzen uit aan de vrouwelijke experts die zich volgens het publiek het best hebben geprofileerd in de media. Samenstelling compilatie uitreiking: VIDMnl

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.