LONGARTSEN PRESENTEREN NIET ROKEN MAAR KOKEN

In deze Stopoktober-maand presenteren longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker hun kookboek Niet roken maar koken. Een kookboek voor mensen die alles kunnen behalve koken! Hiermee overwinnen ze zelf hun kookangst en de opbrengsten zijn voor hun stichting Rookpreventie Jeugd. Eerste exemplaar was voor Paul de Leeuw. Locatie kookboekwinkel mevrouw Hamersma.

Om hun kookangst te overwinnen organiseerden Dekker en de Kanter 14 diners en vroegen ze vrienden en familie om recepten aan te leveren. Het resultaat is een bonte verzameling gerechten én mensen.

De recepten zijn foolproof. Als zelfs Wanda en Pauline ze kunnen maken, dan kan iedereen het ;-). Niet te veel ingrediënten, niet te veel werk, grotendeels vantevoren klaar te maken, en ook nog eens lekker.

Ze doen verslag van de totstandkoming van ieder diner. Pauline: 'Bij het lezen van het recept dat Henk heeft ingestuurd, moet ik toch even wat wegslikken. Ik eet het liefst vegetarisch en wat staat daar: Orka met bief??? Walvis met vlees"? Een telefoontje gaf verlichting: 'Nee, geen orka, maar okra!'(een groente, die lijkt op courgette...)

Ze bespreken de kookangst die vele facetten kent: 'Ik kán niet koken. En waar moet ik het dan over hebben aan tafel?' Ook daarvoor bieden ze een selectie van de twintig leukste vragen/gespreksonderwerpen als 'Welk familielid vind je het minst leuk en waarom?'

Genieten dus. Het kookboek is rijk geïllustreerd waarin het enthousiasme van de auteurs eraf spat. De foto's zijn gemaakt door zwager en in het dagelijks leven piloot John de Kanter (foto). Journalist Joop Bouma (dagblad Trouw) portretteert de 'twee eigenwijze en eigenzinnige' vrouwen: 'Gladde praatjes en diplomatie zijn niet genoeg'.

Impressie van de uitreiking in de kookboekwinkel van mevrouw Hamersma in Amsterdam.

Vormgever EvelineVerburg en uitgever van Lemniscaat Jean Christophe Boele van Hensbroek
Fotograaf John de Kanter en Frits van Dam (secr Stichting) ontvangen ambassadeurschort
Journalist Joop Bouma die de strijd tegen de tabaksindustrie nauwlettend volgt
Familie en vrienden bijeen op de bovenverdieping van de kookboekwinkel. We troffen er Marianne Verhoeven, hoofdredacteur OPZIJ
Uitgever liet deze twee schorten voor de longartsen met kookangst maken. Langzamerhand gaan ze van angst naar kookplezier!
Eerste exemplaar is voor Paul de Leeuw, die blij was dat Wanda in Zomergasten een fragment van hem met de aan aids overleden René Klijn liet zien.
En hij belooft een keer voor de dames te gaan koken
MM met wijnschrijver Harold Hamersma (NRC/Parool)
MM had graag haar slavinken-recept geleverd;-)

Het boek is vormgegeven door Eveline Verburg en te koop in de boekhandel, kost € 14,95 en de opbrengsten zijn dus voor de Stichting Rookpreventie Jeugd. Uitgave Lemniscaat.

Lees ook o.a. het Noord-Hollands Dagblad: 'Veertien diners waarvan in het boek niet alleen de recepten staan, maar ook de foto's en een verslag. Prima leesvoer'.

Marga Miltenburg (MM)
oktober 2019

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

In twaalf provincies is bij regionale omroepen door Janneke van Heugten van mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van ZijSpreekt de winnaar bekend gemaakt van de regionale Vrouw in de Media Award 2019. Video samengesteld door Geertje Algera.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.