Petra Stienen heeft op 1 november de Inspiratieprijs 2013 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg in ontvangst genomen. De Inspiratieprijs 2013 kreeg ze omdat ze culturele diversiteit inzichtelijk maakt door haar boeken, interviews en artikelen. ‘Met haar verhalen legt zij (nieuwe) verbanden en brengt mensen dichter bij elkaar, aldus de jury, te lezen in een verslag van ZijWasErbij. (foto: Ilona van Genderen Stort)
"> Petra Stienen
heeft op 1 november de Inspiratieprijs 2013 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg in ontvangst genomen. De Inspiratieprijs 2013 kreeg ze omdat ze culturele diversiteit inzichtelijk maakt door haar boeken, interviews en artikelen. ‘Met haar verhalen legt zij (nieuwe) verbanden en brengt mensen dichter bij elkaar, aldus de jury, te lezen in een verslag van ZijWasErbij. (foto: Ilona van Genderen Stort)
" /> Petra Stienen
heeft op 1 november de Inspiratieprijs 2013 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg in ontvangst genomen. De Inspiratieprijs 2013 kreeg ze omdat ze culturele diversiteit inzichtelijk maakt door haar boeken, interviews en artikelen. ‘Met haar verhalen legt zij (nieuwe) verbanden en brengt mensen dichter bij elkaar, aldus de jury, te lezen in een verslag van ZijWasErbij. (foto: Ilona van Genderen Stort)
" />
INSPIRATIEPRIJS LIMBURG VOOR PETRA STIENEN

Trots Limburgs meisje in de schijnwerpers

Petra Stienen heeft op 1 november de Inspiratieprijs 2013 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg in ontvangst genomen. Commissaris van de Koning - Theo Bovens - overhandigde haar de prijs - een uitreiking pbfprijs ps11cheque van € 10.000,- en een anjer van glas tijdens een drukbezette bijeenkomst in het Gouvernement in Maastricht. Het is de derde keer dat de prijs is uitgereikt, nu in de categorie geschiedenis en letteren.

De Inspiratieprijs 2013 ging naar Petra Stienen omdat ze culturele diversiteit inzichtelijk maakt door haar boeken, interviews en artikelen. ‘Met haar verhalen legt zij (nieuwe) verbanden en brengt mensen dichter bij elkaar', aldus de jury. Voorzitter Matu Huijbregts tijdens de uitreiking: 'Hier is een laureaat die staat voor een niet te duiden discipline. Die de kunst van het duiden machtig is, wereldwijd actief is op een inspirerende manier, een verhalenverteller en nu ook aandacht besteedt aan de culturele diversiteit in haar geboortewijk De Donderberg. Die culturen verbindt maar vooral mensen, op een inspirerende wijze'.

Theo Bovens noemde haar in zijn toespraak 'de moderne Scheherazade'. Petra is een verhalenverteller, arabiste, schrijfster en voormalig diplomate. Bovens: 'Je zit in een niche van de ware kunst van het verhalen vertellen. Vertel ons de verhalen over Egypte en Syrië. Je houdt ons een spiegel voor en hebt oprechte belangstelling en debatteert ook nog eens beschaafd onhollands.'

Petra is geboren en getogen in Limburg. Opgroeiend in Donderberg wilde ze als 4-jarig meisje weten wat er zich aan de andere kant van de spoorlijn bevond en ze ging kijken. Die nieuwsgierigheid heeft ze behouden. Ze heeft de Arabische wereld door haar boeken, interviews en artikelen begrijpelijker gemaakt voor westerlingen. Bovens noemde o.a. de Vrouw in de Media Award 2011 (een initiatief van VIDM en ZijSpreekt - red.), die zij voor haar professionele optredens in 2012 ontving. 

Na de feestelijke uitreiking met twee muzikale optredens door Susan Zeegers en Rajae El Mouhandiz volgde nog een gezellige nazit met een opgetogen Stienen. De foto's zijn (op laatste drie na) van Ilona van Genderen Stort van A DAY IN A LIFE.

uitreiking pbfprijs ps6b uitreiking pbfprijs ps4b

uitreiking pbfprijs ps1b

Commissaris van de Koning, Theo Bovens, reikt cheque en anjer uit aan laureaat Stienen Susan Zeegers zingt 'Het liedje van mijn leven' (G. Reijnders) = een lied van geluk Rajae El Mouhandiz laat zich inspireren door Maria Callas
uitreiking pbfprijs ps9 uitreiking pbfprijs ps2

uitreiking pbfprijs ps15

Petra: 'Toen ik acht was kreeg ik een prijs voor een gedicht over moederdag, een slagroomtaart. Zo voelt het nu weer. Alles komt samen'. VriendenNadia en Mustafa Amhaouch: 'Je bent in staat gebleken om de Arabische wereld in de Nederlandse huiskamers te brengen'. Ontroerd tijdens Nadia's woorden: 'Jouw gave, jouw kracht is dat je mij ziet zoals ik ben'.
uitreiking pbfprijs ps5

uitreiking pbfprijs ps13

uitreiking pbfprijs ps3

Directeur Amnesty International, Eduard Narzarski noemde Petra een 'heel goede vertegenwoordiger van de waarden die verwoord zijn in de Universele Verklaring Rechten van de Mens'.

Familie, vrienden, betrokkenen rondom Petra samen in de ontvangstzaal van het Gouvernement Maastricht. Moeder en dochter tussen Narzarski en juryvoorzitter Matu Huijbregts van het Prins Bernard Cultuur Fonds Limburg.
november 2013 029b small november 2013 031 small  uitreiking pbfprijs ps18

ZijWasErbij Marga Miltenburg met de laureaat.

Trots ook op Rajae El Mouhandiz. Zij ook te boeken bij ZijSpreekt. Bekijk het interview van TV Limburg met het 'trots Limburgs meisje' tgv 1 november jl.

 ©ZijSpreekt/MM - november 2013

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.