HET JAVA VAN BLOEM

1661 SmallMarion Bloem en Ivan Wolffers komen al vele jaren op hun geliefde Java. De ouders van Marion zijn er geboren. Zij schreef en publiceerde verhalen over het eiland en ze hielden dagboeken bij. Het is een boek over hun eigen Java met persoonlijke aantekeningen en indrukken. Het echtpaar reisde in 1977 - het jaar dat Marion 25 werd - met hun 4 jarige zoon voor het eerst naar Indonesië en zijn er steeds weer naar teruggekeerd. In die tijd is het eiland en de Indonesische maatschappij sterk veranderd. Onder hun ogen veranderde Java, maar ook weer niet.

We lezen over het belang van de voorouders, de kracht van stenen, de geschiedenis van de Chinezen op Java, de corruptie, de eindeloze files, de Javaanse keuken, de naoorlogse politiek, de toenemende invloed van de Islam op Java, prostitutie en travestieten, het milieu en de Java-aap. Voor wie Java wil bezoeken zijn er praktische adviezen (reis bijv. niet op de dag dat de ramadan afloopt!) en heerlijke familierecepten (zoals Saté Ponorogo). Maar bovenal staan er prachtige foto's in uit het archief van Wolffers. Hij is niet alleen schrijver en arts, maar bovenal fotograaf.

Het Java van Bloem heeft een mooie vormgeving, heel veel foto's, impressies en sterke, oorspronkelijke verhalen. Zeker een aanrader. Alweer een uitgave van De Arbeiderspers en te koop voor € 25,-.

1655 SmallMarion Bloem kent een hoge productie. Ze schreef veertien romans (de laatste 'Een meisje van honderd'), drie verhalenbundels (o.a. 'Het Bali van Bloem'), twee novellen, een aantal jeugdromans en meer. Daarnaast is ze ook dichteres, filmer en beeldend kunstenaar. Marion: 'literatuur is mijn echtgenoot, film mijn beste vriend, en de beeldende kunst mijn minnaar'.

Haar meest recente werk is te zien op de tentoonstelling Certainty of people. Nog tot 16 maart in de ruime 5&33 gallery die gevestigd is in het onlangs geopende Art'otel aan de Martelaarsgracht 5 in Amsterdam, tegenover het centraal station.

Een impressie van de uitreiking. De foto's zijn met een smartphone gemaakt en dat is te zien ;-)

1635 Small 1638 Small 1652 Small
Eberhard van der Laan spreekt Veel fans bij de boekpresentatie In de rij voor gesigneerd exemplaar
1662 Small 1674 Small 1675 Small
Het echtpaar Wolffers/Bloem Fans: Annemieke Cocx en
Carla Charleston
Ivan tussen Bert Schoonhoven,
galeriehouder en Erna Ammeraal
1653 Small 1658 Small 1671 Small
We, women... Girls and their hopes Zij was erbij, zij spreekt!

Marion Bloem spreekt over: Schrijven, Indonesië, Nederlands-Indië, eigen werk, poëzie, filmmaken, schilderen, 'Project freedom by Marion Bloem' (vertaalproject van gedicht Vrijheid over heel de wereld, meer dan 135 vertalingen), leven met prostaatkanker 'Als je man verandert', seks en ouder worden, seks en vrouwen, mannen en hun testosteron (meer dan mannelijk), overgang/menopauze, geven van workshops op gebied van schrijven, dichten, filmpjes maken. Natuurlijk ook via ZijSpreekt te boeken voor een inspirerende lezing.

©ZijSpreekt/MM - 21 februari 2014

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.