DANIELLE BRAUNS' REISVERSLAG NAAR WAT IS GEK EN WAT IS NORMAAL

Antropologe Danielle Braun, bekend geworden met 'Corporate Tribe' heeft een nieuw boek uitgebracht. In ‘Da's gek – een antropologische kijk op normaal' neemt ze de lezer mee op reis en laat ze je met de blik van een antropoloog kijken naar werk, relaties en zelfs naar wat we tussen de lakens doen. De lancering was in haar vertrouwde Zandfoort aan de Eem in Amersfoort en ZijWasErbij..

Een reisverslag door de wereld, noemt Danielle haar boek. Een reisverslag naar wat is gek en wat is normaal? Wie bepaalt dat eigenlijk, en hoe? In twintig verhalen geeft ze antropologische levenslessen, met daarbij prikkelende, reflectieve vragen.

Mensen zijn tribale wezens, aldus Danielle. We leven in groepen en daarbinnen meestal bij voorkeur in paren of gezinsverband. Om de groep veilig te houden en te kunnen overleven, spreken we onderling omgangsvormen af. Eigenlijk ontstaan die in de loop van de tijd. We stellen grenzen en categoriseren. Die afspraken, normen en waarden noemen we cultuur. En cultuur bepaalt wat je gek vindt en wat niet. Als jouw wieg ergens anders had gestaan, had je waarschijnlijk van andere dingen gezegd: ‘Da's gek'.

Danielle vertelde tijdens haar presentatie over de vele verre reizen die ze maakt(e): 'Veel reizen is slecht voor je vooroordelen'. En: 'Het zit in de menselijke natuur om cultuur te maken. Zonder culturele ordening ga je dood. De duizenden beslissingen die je moet nemen op een dag is cultuur. En gelukkig stellen we elkaar af en toe wel grenzen'. Ze geeft de tip: 'Laat de tegenstem vaker toe. Durf anders te kijken. En we moeten terug naar de grote levensvragen'.

De toegestroomde familie, vrienden en relaties kregen naast een sprankelende toelichting van Danielle ook inleidingen van psychiater en uitgever (Water) Bram Bakker, die Danielle aanspoorde tot dit boek. En van antropoloog Joris Luyendijk: 'Danielle is erin geslaagd om een verhelderend boek te schrijven ook voor niet-antropologen'. Zij schreven het voorwoord in het bijzonder mooi vormgegeven boek, dat uitgegeven is door uitgeverij Water.

Het was dubbel feest deze middag, want er werd ook stilgestaan bij de vijftigste verjaardag van Danielle. Mijlpaal dus. Echtgenote Marleen van Amersfoort sprak ook en zette 'Lang zal zij leven in' voor de jarige. 

Daarna was het tijd voor de signeersessie, netwerken, ontmoetingen en een fotomoment met de dame van ZijSpreekt!

'Da's gek' staat inmiddels in de top van Managementboek en is te koop voor € 24,95. Te bestellen via de site van Uitgeverij Water, waar ook een interview met haar staat. 

En boek Danielle Braun vooral voor een inspirerende lezing.

Marga Miltenburg
april 2018

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Mediaplatform Vaker in de Media ((VIDMnl) en Sprekersbureau ZijSpreekt reikten in de week van 5 februari 2018 veertien prijzen uit aan de vrouwelijke experts die zich volgens het publiek het best hebben geprofileerd in de media. Samenstelling compilatie uitreiking: VIDMnl

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.