BRIEVEN VAN URDU - NAEMA TAHIR

IMG 2412 SmallOver hartzeer van migranten gaat het nieuwe boek van Naema Tahir. Brieven in Urdu is een verzameling verhalen over mensen die migreren naar het Westen en hun familie die achterblijft in het Oosten. Ontroerend en treffend. Op 17 oktober nam hoogleraar en publicist Paul Scheffer het eerste exemplaar in ontvangt. Locatie: boekhandel Paagman in Den Haag en ZijWasErbij..

Brieven in Urdu is een verzameling mooie verhalen over verlies, eenzaamheid, heimwee en melancholie, maar ook over doorzettingsvermogen, heroïek, hoop en medemenselijkheid. Universele thema's, voor iedereen herkenbaar, die de situatie van de migrant werkelijk invoelbaar maken.

Of het nu gaat over tweelingbroers die gescheiden worden als één ervan vertrekt naar Amerika, over een Hollands-Pakistaans meisje dat haar vakantie doorbrengt in Lahore om er Urdu te leren, of om een importbruid die in Rotterdam samenwoont met haar dominante schoonmoeder. Brieven in Urdu dringt diep door in de psyche van de migrant en vertelt over hoe migratie de levens overhoop gooit van de migranten maar ook van hun verwanten die achterblijven'', aldus de aankondiging van de boekpresentatie.

In de fantastische boekhandel Paagman lichtte Naema Tahir haar boek toe en vertelde ze over de personages die zij in het boek een gezicht geeft. Zoals het bij een boekpresentatie gangbaar is dankte ze ook een aantal mensen. Allereerst haar vierjarige dochter - ook aanwezig die stond te popelen om mee te signeren - voor de geduldige dutjes die zij zich liet welgevallen zodat moeder kon schrijven. Ze dankte ook haar vrienden en kennissen in hun steun voor 'het moeilijke bestaan dat auteurschap heet!' En ze riep vriend en uitgever Mai Spijkers van Prometheus op: 'Ik heb mijn werk gedaan, maak jij er een bestseller van'.

Mai Spijkers JTiemersmabMai Spijkers in zijn welkomstwoord: 'Migrant zijn is heel mooi, maar ook wreed. Een migrant moet zich vaak anders voordoen voor de achterblijvers. Dat het leven in het Westen tegenvalt kunnen ze nauwelijks delen, en dat heeft Naema heel goed en indringend verwoord'. (foto: Jellie Tiemersma)

IMG 3465 SmallHet eerste exemplaar was voor Paul Scheffer, die Naema complimenterende over haar kracht van het vertellen van een verhaal: 'Haar identificatie met de verschillende hoofdpersonen, de empathie, het inlevingsvermogen, het inzicht in de web van verwachtingen die buitengewoon moeilijk is'.

'Naema', zei hij, 'heeft een mooie toon gevonden. Het gaat vooral over de dynamiek in de relatie tussen (schoon-)moeder en (schoon-)dochters. Mannen zijn afwezig. Ze weet de intieme wereld op te roepen en toont een wereld die voor velen gesloten blijven'. Wat hem vooral bijblijft is dat Naema erin slaagt om de migratiegeschiedenis als opoffering te tekenen. 'Er spelen heel veel afhankelijkheden, het lange termijn denken bij migranten, het generationeel contract dat zij afsluiten'.

Hulde alom. Brieven van Urdu is uitgegeven door Prometheus en kost € 19,95.

IMG 2414 Small IMG 2421 Small IMG 2426 Small
Naema bedankt Mai Spijkers
Toelichting op haar boek
Paul Scheffer
IMG 2435 Small IMG 2433 Small IMG 2432 Small
Spijkers en familie Tahir
Signeersessie
Met Trouw-collega Monic Slingerland
IMG 2434 Small IMG 2436 Small IMG 2430 Small
Publiek in de rij voor signeren
Paul Scheffer en Mai Spijkers
En Zij van ZijSpreekt

Naema boeken voor een sprankelende lezing cq dagvoorzitterschap. Zie haar profiel. 

Marga Miltenburg19 oktober 2016

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.