30 JAAR THEATERGROEP DE KERN

Maria Monologen 3Met het theaterconcert de Mariamonologen vierde het echtpaar het 30-jarig bestaan van hun theatergroep. In de monologen, gespeeld en gezongen door Ineke ter Heege, Elly Zuiderveld en Elise Mannah, wordt op een ontroerende en humoristische wijze verhalen over Maria, de moeder van Jezus, verteld. De zangeressen zingen met hart en ziel hun eigen Marialiedjes, vertellen met overgave en spiegelen zich aan haar. Wat betekent Maria voor de vrouwen van nu? Wat voor achtergrond je ook hebt. Protestant of katholiek, gelovig of ongelovig, man of vrouw! De Mariamonologen raken je.

Met het theaterconcert vierden Ineke en Jan-Jaap het 30-jarig bestaan van hun Theatergroep De Kern en presenteerden ze hun jubileumboek over bevlogen theater maken. Hierin vertellen ze over de start van hun Theatergroep en over de stukken die ze ieder seizoen produceerden. Over dertig jaar produceren, research doen, schrijven, repeteren, reizen, op tournee gaan langs vele schouwburgen in Nederland en België gaat hun boek. Met herinneringen en reflecties op hun werk, de reacties van pers en publiek en nog veel meer.

Bekend werd de Kern in februari 1993 met 'Belle of Geen talent voor Ondergeschiktheid' gebaseerd op het leven en werk van Belle van Zuylen. Sindsdien volgden meer succesvolle voorstellingen door het duo samengesteld.

Maria Monologen 2Het zijn vaak stukken rond markante vrouwen: schrijfsters, denksters, vechtsters. Vrouwen van vlees en bloed die moeten opboksen tegen de traditionele begrenzingen van hun tijd. Moedige tobsters waarmee je je als publiek makkelijk kunt identificeren. Sterke karakters die aanzetten tot discussie. Vrolijke tantes die genieten van het leven.

In de Rode Hoed woonde een enthousiast publiek het Theaterconcert bij. Aansluitend sprak Colet van de Ven (presentator De Nieuwe Wereld en programmamaker De Nieuwe Liefde) het jubilerende echtpaar toe: 'Wat zien kunstenaars? Niet alleen wat er is, maar ook wat er zou kunnen zijn'. Ook zij ging in op de uitdagende vrouwen die in de stukken van de Kern centraal staan en uitgebreid in het jubileumboek worden belicht. Colet: 'Een boek van grote waarde, voor geschiedschrijvers en toneelmakers'. Haar boekrecensie staat op de website van De Kern.

IMG 9787 Small De Kern 5 Small De Kern 4 Small
Mariamonologen in De Rode Hoed Elly en Rikkert zingen na afloop het jubilerend paar toe Zo ook Elise Mannah
De Kern 3 Small IMG 9806 Small IMG 9804 Small
Begeleid door Henk Doest Ineke dankt de medewerkers Echtgenoten Rikkert (van Elly) Zuiderveld en Arjan de Knegt, man(ager) Elise
IMG 9790 Small IMG 9793 Small IMG 9800 Small
Jan Geijtenbeek, pianist en Anne Metje van Genderen, student farmaceutische wetenschappen Impressario's Sybren en Marco van ProActs geven hun deel van de Veghelse Toneel Publieksprijs 2012-2013 aan de andere helft van De Kern Pianiste Karin Kuijper (werkt veel met De Kern) en predikant Kloosterkerk Den Haag, Rink Lanooy
IMG 9801 Small  De Kern 7 Small IMG 9798 Small
ZIJ met Elly Zuiderveld Het jubileumboek Met Jan-Jaap Jansen en Ineke ter Heege

De Kern 6 SmallEn de Mariamonologen? Dagblad Trouw interviewde de zangeressen voorafgaand aan het jubileumconcert: 'Zwangere Syrische asielzoeksters is de Maria van nu'.Na de succesvolle tournee in het vorig seizoen met uitverkochte zalen en lovende reacties zijn er nieuwe gepland. Bekijk de speellijst. Ga het vooral zien! Ineke spreekt er graag over en vooral ook over cultureel ondernemen via ZijSpreekt.

Ineke ter Heege boeken? Vul dan het contactformulier in of bel direct met sprekersbureau ZijSpreekt 06-53148796.

Marga Miltenburg
juni 2016

 

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.