WINNAARS VROUW IN DE MEDIA AWARDS 2014

Longarts Wanda de Kanter wint de Vrouw in de Media Award 2014. De Kanter heeft zich volgens 28 procent van de ruim 3.500 stemmers het beste als deskundige in de media geprofileerd. Ze wil voorkomen dat pubers beginnen met roken door tabak te denormaliseren. Ook wiskundige Ionica Smeets (tweede) en Anousha Nzumé (derde, discussie over racisme en Zwarte Piet) worden als rolmodellen gezien vanwege hun mediaoptredens in 2014. Naast de Vrouw in de Media Award werd de aanmoedigingsprijs de You Go Girl Award 2014 uitgereikt. Somalische vluchteling Ilhaam Awees ontving deze award met 32 procent van de stemmen. 

IMG 0126 Small30 procent vrouw
De Vrouw in de Media Award, een initiatief van mediaplatform VIDM.nl en sprekersbureau ZijSpreekt, werd voor de zesde keer uitgereikt. De initiatiefnemers zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Het percentage vrouwelijke deskundigen in de Nederlandse nieuwsmedia schommelt al jaren tussen de 25 en 30 procent *. Het aantal vrouwelijke gasten aan tafel in zeven bekeken talkshows bij publieke en commerciële omroepen is in vijftien jaar hetzelfde gebleven, namelijk 30 procent (analyse talkshowgasten Boeschoten, januari 2014). De Vrouw in de Media Award werd op 6 februari uitgereikt door Shula Rijxman (lid Raad van Bestuur NPO) in het gebouw van de RNW (Wereldomroep). De You Go Girl Award werd door Irene de Bel (hoofdredacteur Opzij) uitgereikt. (foto: Wanda de Kanter volgde via Facetime de uitreiking met Shula Rijxman en Janneke van Heugten VIDM).

Tegenwind en Zijwind
Kunstenaar Ellen Buchwaldt maakte twee beelden voor de uitreiking. Wanda de Kanter ontving het beeld 'Zijwind' en Ilhaam Awees ontving het beeld 'Tegenwind'. Eerder ging de Vrouw in de Media Award naar dressuurrijdster en zakenvrouw Anky van Grunsven (2013), directeur Stichting Vluchteling Tineke Ceelen (2012), Arabiste Petra Stienen (2011), de politici Femke Halsema (2010) en Neelie Kroes (2009).

Wanda de Kanter
Longarts Wanda de Kanter is voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd. Ze voert al vijf jaar gedreven actie tegen de tabakslobby. Haar missie is om te voorkomen dat adolescenten beginnen met roken door het denormaliseren van tabak. Ze laat geen kans voorbij gaan om in de media haar motivatie uiteen te zetten. Samen met collega Paulien Dekker is ze initiatiefnemer van 'Nederland Stopt! Met Roken'. Ze trekken samen op om de jongere generatie te waarschuwen voor de valkuilen van het roken. Wanda is degene die vooral naar buiten treedt en o.a. social media aangrijpt om te wijzen op de effecten van roken. En ze wordt gehoord. Heel veel media wisten haar in 2014 te vinden.
Een greep uit de motivatie die stemmers gaven "Wanda de Kanter zet zich met tomeloze energie in om het roken bij adolescenten te voorkomen, om daarmee tabaksdoden op langere termijn te voorkomen. Zij zet zich op wetenschappelijke wijze in voor patiënten en tabaksverslaafden. En maakt keer op keer duidelijk in de media hoe belangrijk het is om Nederland rookvrij te krijgen. Inhoud en vorm (eerlijk en feiten zonder veroordeling). Moedig, vastbesloten, doortastend in haar strijd tegen de machtige tabaksindustrie, voor de gezondheid van de mensheid, maar onze kinderen in het bijzonder."

IMG 0203 SmallIlhaam Awees
Ilhaam is woordvoerster van uitgeprocedeerde asielzoekers en actief in de Vluchtgroep 'Wij Zijn Hier'. Ze verblijft sinds 2009 in Nederland. In 2014 was ze veel in de media om te vertellen over het dagelijks leven van de uitgeprocedeerde vluchtelingen in Amsterdam. Awees wordt omschreven als een vrouw met ongelooflijke doorzettingskracht, humor, liefde, positieve energie en vooral hoop. Motivatie van de stemmers: 'Ze geeft niet op. Ze is bij evenementen, politieke acties, besprekingen en zet zich met hart en ziel in voor de rechten van uitgeprocedeerde asielzoekers. Ze gebruikt de media hiervoor volop. Naast tal van uitzendingen via AT5 en NOS, is ze heel zichtbaar op Facebook en Twitter. Awees is een voorbeeld voor anderen. Niet alleen vanwege de inhoud van haar presentaties, maar vooral ook door haar onuitputtelijke kracht die velen die haar volgen inspireert'.

Over Vrouw in de Media
De gegevens voor de totstandkoming van de nominaties VIDM-award zijn gebaseerd op voordrachten van journalisten en het onderzoek 'naar de zichtbaarheid van vrouwen in de Nederlandse media van 2014' uitgevoerd door Laura Bouwmeester van Inholland. In het onderzoek zijn alle landelijke dagbladen en een aantal informatieve tv-programma's van de publieke omroep meegenomen. Het publiek kon vervolgens online stemmen op de vrouw die in de media het sterkst haar expertise heeft uitgedragen.

Over You Go Girl
De You Go Girl award is voor vrouwelijke deskundigen die effectieve stappen hebben gezet om in hun vak meer zichtbaar te worden in de – ook regionale – media, radio, tv, in kranten, tijdschriften, social media. Tot 21 december jl. stond de inbox open voor aanmeldingen. De jury bestaande uit Geertje Algera (videojournalist, redacteur KRO-NCRV televisie), Harmke Oudenampsen (videojournalist, storyteller, freelance redacteur NOS Journaal) en Irene de Bel (hoofdredacteur maandblad Opzij en voorzitter van de jury), heeft een keuze gemaakt uit de voordrachten. Hierbij is gekeken naar aandacht in de media in 2014, diversiteit en groeipotentieel. Uit de vijf genomineerden koos het publiek met overweldigende meerderheid voor Ilhaam Awees.

Fotografie: Suzanne Hanekamp. Lees ook de uitreiking.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Ruim 100 publicaties zijn er in februari 2019 verschenen over de genomineerden en prijswinnaars Vrouw in de Media Awards 2018 (landelijk en regionaal).

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.