WETHOUDER YPMA ‘ONTHULT’ WEBSITE ZIJSPREEKT

Kasteel_Woerden

ZijSpreekt is een initiatief van Marga Miltenburg die al jaren actief is voor het betrekken van meer vrouwen in de media en op congressen. Eerst als programmamaakster bij de KRO, daarna als manager van de informatieve afdeling van die omroep. Na haar vertrek bij de KRO richtte ze in maart 2009 haar sprekersbureau op. Behalve dat ze zelf ook regelmatig als dagvoorzitter optreedt geeft ze een maandelijkse nieuwsbrief uit, organiseert ze workshops presentatie en mengt ze zich regelmatig in het debat over de aanwezigheid van vrouwen in de media.

Eén van de sprekers tijdens het walking diner in het Kasteel was kenner van de Arabische wereld Petra Stienen. Zij vertelde hoe zij kon meesurfen op de plotselinge aandacht voor de Arabische lente en daardoor ineens in allerlei kaartenbakken terecht kwam. Ze trad regelmatig op in het veel bekeken programma van Pauw en Witteman. Stienen: 'nee het is helemaal niet zo eng om aan die tafel te zitten, gewoon ja zeggen als je gebeld wordt'.

Marga Miltenburg heeft de rubriek (en ook andere) meermalen op de korrel genomen omdat er nog altijd veel meer mannen dan vrouwen als deskundigen worden uitgenodigd. In het verlengde hiervan heeft ZijSpreekt vorig jaar samen met Vrouwen in de Media een onderzoek laten doen naar de aanwezigheid van vrouwen in kranten, radio en televisie. De vrouw die het meest was geciteerd bleek politica Femke Halsema te zijn. Zij kreeg hiervoor vlak na haar terugtreding uit de fractie van GroenLinks een award uitgereikt. Het is de bedoeling dat deze award volgend voorjaar opnieuw wordt uitgereikt.

Op het ogenblik zijn 180 vrouwelijke deskundigen bij ZijSpreekt ingeschreven. 'Dat is niet gering,' aldus Miltenburg. 'Je zou kunnen zeggen dat met de nieuwe website een eind komt aan de pioniersperiode. Mijn eerste website heb ik nog helemaal zelf ontworpen en gebouwd. Dat was heel leuk en interessant om te doen. Gaandeweg blijkt dat je voor dat soort zaken anderen moet inschakelen omdat je er zelf geen tijd meer voor hebt. Dat is niet iets om rouwig om te zijn. Het betekent gewoon dat het goed gaat met ZijSpreekt.'

Oktober 2011

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Programmamaker/presentatrice Eva Eikhout ontving op 23 februari 2022 aan de Waalkade in Nijmegen de YGG-award 2021.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.