VROUWEN IN DE MEDIA AWARD 2011 VOOR PETRA STIENEN

Uitreiking Petra Stienen

petra_stienen_vidmaward11_init2Petra Stienen kreeg de award (deze keer een broche) opgespeld door Janneke van Heugten van Vrouwenindemedia.nl en samen met ZijSpreekt initiatiefnemer van de Vrouwen in de Media Award. De uitreiking vond plaats tijdens een bijeenkomst van de Erasmus School of Law, na de vertoning van de Amerikaanse documentaire Miss Representation, een confronterende documentaire over de manier waarop Westerse media vrouwen portretteren. Zestig studenten waren in de enorme collegezaal getuige van de overhandiging. Petra in haar dankwoord: 'Ik draag deze prijs op aan de stemmen van Arabische vrouwen en mannen die de afgelopen jaren voor vrijheid en waardigheid hebben gestreden. Toen ik in de jaren '80 voor het eerst daar kwam werd ik getroffen door de combinatie van stoerheid, vrouwelijke professie van Arabische vrouwen, een beeld dat wij niet zien in Nederland, nooit eerder hebben gezien.' Petra riep de studenten  op vooral de ruimte te pakken hun stem te laten horen. En zij hoopt met haar optredens op televisie de vrouwen daarin ook te stimuleren.

Opkomst Petra Stienenpetra stienen penw

Oud-diplomate Petra Stienen werd in 2011 bekend door haar optredens bij Pauw & Witteman en EenVandaag waarin zij de Arabische lente analyseerde. Volgens de stemmers is Stienen een intelligente vrouw en een scherpe analyticus met een helder verhaal. Een vrouw met humor die zich niet laat ondersneeuwen in de mannelijke arena van medialand. Een stemmer licht haar keuze toe: “Petra Stienen heeft zich op deskundigheid en flair en niet op grond van haar positie aan alle mediatafels geplaatst. Ze is helder en humorvol en laat zich niet omver praten. Een voorbeeld voor ons allen.” Petra Stienen werkte op de Nederlandse ambassades van onder andere Egypte en Syrië. Als publiciste en spreker draagt zij bij aan de discussie over wederzijdse beeldvorming tussen het Westen en het Oosten, mensenrechten en omgang met verschillen en leiderschap in de 21e eeuw. Lees ook haar profiel. En luister hier naar het interview van Frits Spits met haar in Tijd voor Twee Radio 2 op 29 februari jl.

Zichtbaarheid vrouwelijke deskundigen

De prijs is een initiatief van profielensite-Vrouwenindemedia.nl en sprekersbureau ZijSpreekt en is voor de derde keer uitgereikt. De initiatiefnemers zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Van alle deskundigen die aan het woord komen bij de Publieke Omroep is slechts 24 procent vrouw (onderzoek NPO 2010). Eerder ging de Vrouwen in de Media Award naar politici Femke Halsema (2010) en Neelie Kroes (2009).

Nederlandse Nieuwsmonitor

De lijst van genomineerden bestond uit vrouwen die in 2011 de meeste aandacht kregen in dagbladen en informatieve tv-programma’s. Het publiek kon online stemmen op de vrouw die in de media het sterkst haar expertise heeft uitgedragen. De nominaties van prominente vrouwen kwamen tot stand op basis van onderzoek naar de zichtbaarheid van vrouwen in de Nederlandse media in 2011. Het onderzoek is op verzoek van de initiatiefnemers net als vorig jaar uitgevoerd door de Nederlandse Nieuwsmonitor. Er is bij het onderzoeken gekeken naar tien categorieën.

Politiek opnieuw meest in het nieuwsedith_schipperspw

De categorie vrouwen in de politiek komt net als in 2010 het meest voor in het nieuws, gevolgd door vrouwen in de entertainment en vrouwen in het openbaar bestuur. Edith Schippers, de minister van Volksgezondheid en Welzijn wordt in vergelijking met alle andere vrouwen het meest genoemd, zowel in de dagbladen (1094 artikelen) als op televisie (86 uitzendingen). FNV-voorzitter Agnes Jongerius (openbaar bestuur) volgt met 538 artikelen en uitzendingen op de tweede plaats en op de derde plaats kreeg mediavrouw Linda de Mol 311 keer aandacht.

Man versus vrouw

Edith Schippers is dan wel de meest zichtbare vrouw geweest in het nieuws van 2011, uit het onderzoek blijkt dat zij zich – net als vorig jaar bij Femke Halsema het geval was - omringd ziet door vooral  mannen. In de top tien van media-aandacht voor bewindslieden is zij de enige vrouw, terwijl er vier vrouwelijke bewindslieden zijn. Wel zien we dat de enige twee vrouwelijke fractievoorzitters Jolande Sap van Groen Links en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) zelfs vaker worden genoemd in de media dan hun mannelijke collega’s van even grote partijen. Over mannelijke Kamerleden worden gemiddeld twee keer zoveel artikelen geschreven dan over vrouwelijke Kamerleden. Dat geldt ook voor de aanwezigheid in de televisie-programma’s.

Methode onderzoek

Media-aandacht is vooral weggelegd voor partijleiders en politici van grote partijen en wordt vaak bepaald door incidenten en kwesties, zo laat het onderzoek van de Nederlandse Nieuwsmonitor zien. Voor de mediaprijs zijn de dagbladen met een online versie van de papieren versie en de informatieve actualiteiten tv-programma’s van de publieke omroep bekeken. Voor een vergelijking met andere maatschappelijke sectoren is gebruikgemaakt van de lijst van 'de 100 ‘machtigste’ vrouwen' in Nederland, zoals opgesteld door het tijdschrift Opzij, aangevuld met een aantal vrouwelijke deskundigen die volgens de initiatiefnemers nog in de lijst ontbraken. Het onderzoek Vrouwen in de media 2011 is te downloaden op www.nieuwsmonitor.net  

Met dank aan

Onderzoek en award zijn mede mogelijk gemaakt door Achmea Academy en BDO Accountants & Adviseurs.

achmea_academybdologonieuwsmonitor

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Programmamaker/presentatrice Eva Eikhout ontving op 23 februari 2022 aan de Waalkade in Nijmegen de YGG-award 2021.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.