VROUW IN DE MEDIA AWARD 2013 VOOR ANKY VAN GRUNSVEN

anky van grunsven vidmaward13 2 smallDressuurrijdster en zakenvrouw Anky van Grunsven wint de Vrouw in de Media Award 2013. Van de 1800 mensen die online hun stem uitbrachten op de genomineerden vond 21 procent dat de drievoudig Olympisch kampioen zich het beste als deskundige in de media heeft geprofileerd.

Ook Herna Verhagen (CEO PostNL, 17 procent) en Monique Samuel (politicoloog, 8 procent) worden als rolmodellen gezien vanwege hun mediaoptredens in 2013. Edith Schippers, minister van Volksgezondheid en Welzijn, werd, net als de twee voorafgaande jaren ervoor, in 2013 het meest in de media genoemd.

Ten opzichte van 2012 is de aanwezigheid van vrouwen in de media niet toegenomen. De Vrouw in de Media Award wordt op vrijdagmiddag 24 januari tijdens het VIDM-seminar ‘Een helder profiel in de media’ in Nijkerk uitgereikt door de prijswinnares van 2013, directeur van Stichting Vluchteling Tineke Ceelen. De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform VIDM.nl en Sprekersbureau ZijSpreekt.

logo vidm 13 zijspreekt logo rgb nieuwsmonitor umagbestkijken custom suzannehanekamp logo  1

Persbericht

Anky van Grunsven wint Vrouw in de Media Award 
Nijkerk, 24-01-2014


Dressuurrijdster en zakenvrouw Anky van Grunsven wint de Vrouw in de Media Award 2013. Van de ruim 1800 mensen die online hun stem uitbrachten op de genomineerden vond 21 procent dat de drievoudig Olympisch kampioen zich het beste als deskundige in de media heeft geprofileerd. 

Ook Herna Verhagen (CEO PostNL, 17 procent) en Monique Samuel (politicoloog, 8 procent) worden als rolmodellen gezien vanwege hun mediaoptredens in 2013. Edith Schippers, minister van Volksgezondheid en Welzijn, werd, net als de twee voorafgaande  jaren ervoor, in 2013 het meest in de media genoemd. Ten opzichte van 2012 is de aanwezigheid van vrouwen in de media niet toegenomen. De Vrouw in de Media Award wordt op vrijdagmiddag 24 januari tijdens het VIDM-seminar ‘Een helder profiel in de media’ in Nijkerk uitgereikt door de prijswinnares van 2013, directeur van Stichting Vluchteling Tineke Ceelen. De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform VIDM.nl en Sprekersbureau ZijSpreekt.

 Anky van Grunsven 
In de Europese kranten vertegenwoordigen vrouwen slechts 5 procent van de geportretteerde sportmensen. Van alle sporters die in de Nederlandse media aan het woord komen is 7 procent vrouw*. Anky van Grunsven is niet alleen de Nederlander die (individueel) de meeste Olympische medailles in de sportgeschiedenis heeft behaald. Daarnaast is ze  onder andere met haar opgerichte kledinglijn, ANKY® Technical Casuals een succesvolle zakenvrouw. In vele landen in een groot deel van Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië wordt bij ruitersportzaken het merk verkocht.

Toelichting van de vele stemmers: “Ze heeft de paardensport een ontzettende boost gegeven middels media en haar prima prestaties. Ze heeft Nederland mede op de kaart gezet als paardensportland. Zij is een inspiratiebron voor een ieder in de paardenwereld. Anky is een wereldvrouw, echt een nuchtere Brabantse die haar emoties gewoon laat zien. Zij is zich bewust van haar boegbeeld functie binnen de paardensport en zal altijd acte de présence geven als dat nodig is. Ze is altijd zichzelf, is een vakvrouw die meer te vertellen heeft dan alleen over de sport. Een sportvrouw die tot veel meer in staat is dan alleen sporten. Inspirerende vrouw, die zich voor meer dan 100 procent inzet bij alles wat ze doet. Een veelzijdige sportvrouw die gezien haar prestaties deze titel zeker verdient.”. 

Over Award
De Vrouw in de Media Award, een initiatief van mediaplatform VIDM.nl en sprekersbureau ZijSpreekt, wordt voor de vijfde keer uitgereikt. De initiatiefnemers zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Van alle deskundigen die aan het woord komen in nieuws en opinieprogramma’s bij de Publieke Omroep is slechts 33 procent vrouw (NPO februari 2013). Eerder ging de Vrouw in de Media Award naar directeur Stichting Vluchteling Tineke Ceelen (2012), Arabiste Petra Stienen (2011), de politici Femke Halsema (2010) en Neelie Kroes (2009).  

Aandacht vrouwen in de media niet toegenomen 
Uit onderzoek van Thomas Boeschoten (januari 2013) blijkt dat 74 procent  van alle gesprekken in talkshows met een man is. Opvallend is dat het percentage vrouwelijke gasten sinds vorig decennium niet lijkt te zijn toegenomen. Van de gasten van Barend en van Dorp was 30 procent vrouwelijk – exact hetzelfde percentage als het gemiddelde van hedendaagse talkshows.

“Van de vele invloeden op hoe we naar mannen en vrouwen kijken is  media de meest doordringende en machtigste. Vrouwen zijn bijna overal ter wereld en zeker ook in Nederland zwaar ondervertegenwoordigd in de media. Als vrouwen wel zichtbaar zijn in de media worden ze vaak stereotype geportretteerd. Met als effect dat er ten onrechte een beeld wordt geschetst dat vrouwen naast de traditionele rollen geen belangrijk onderdeel van de maatschappij zijn”, aldus Janneke van Heugten van Mediaplatform VIDM.nl. “Daarom is het zo belangrijk om vrouwelijke rolmodellen in de media een podium te blijven geven. Met de Vrouw in de Media Award willen we andere vrouwelijke deskundigen stimuleren om zichtbaar te worden”, aldus Marga Miltenburg van sprekersbureau ZijSpreekt. 

Genomineerden 
De lijst van genomineerden voor de award bestond uit vrouwen die in 2013 de meeste aandacht kregen in de landelijke dagbladen en informatieve tv-programma’s. Het onderzoek is, op verzoek van de initiatiefnemers, net als de voorgaande jaren uitgevoerd door de Nederlandse Nieuwsmonitor. Er is bij het onderzoek gekeken naar tien categorieën, zoals opgesteld door het tijdschrift Opzij. De nominaties van twintig prominente vrouwen kwamen tot stand op basis van onderzoek naar de zichtbaarheid van vrouwen in de Nederlandse media in 2013. Het publiek kon vervolgens online stemmen op de vrouw die in de media het sterkst haar expertise heeft uitgedragen.

You Go Girl Award
Naast de Vrouw in de Media Award wordt de You Go Girl Award uitgereikt. Een nieuwe aanmoedigingsprijs. De award is voor vrouwelijke deskundigen die effectieve stappen hebben gezet om in hun vak meer zichtbaar te worden in de – ook regionale – media, radio, tv, in kranten, tijdschriften, social media. Tot 31 december jl.  stond de inbox open voor aanmeldingen. De jury bestaande uit Geertje Algera (redacteur/verslaggever KRO-NCRV televisie),  Harmke Oudenampsen (Journalist, regisseur online video, storyteller, freelance redacteur NOS Journaal) en Petra Stienen (publicist, Arabist, onafhankelijk adviseur, spreker, winnares Vrouw in de Media Award 2011 en voorzitter van de jury), heeft een keuze gemaakt uit de voordrachten en vijf vrouwen genomineerd. Hierbij is gekeken naar aandacht in de media in 2013, diversiteit en groeipotentieel. Wie de favoriet is van het publiek wordt op 24 januari n Nijkerk bekendgemaakt.

Uitreiking 
De Vrouw in de Media Award, deze keer een beeld met de titel ‘Aandachtig’ van kunstenaar Jikke van der Waal, wordt op vrijdagmiddag 24 januari om 16.30 uur door Tineke Ceelen uitgereikt aan Anky van Grunsven. Dit gebeurt aansluitend aan het Seminar ‘Een helder profiel in de Media’ in Het Atrium in Nijkerk.

Het onderzoek Vrouwen in de media 2013 is binnenkort te downloaden op www.nieuwsmonitor.net.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.