VROUW IN DE MEDIA AWARD 2012 VOOR TINEKE CEELEN

Directeur Stichting Vluchteling Tineke Ceelen heeft uitreiking vidm12.4 custom zaterdag 16 februari de Vrouw in de Media Award 2012 in ontvangst genomen. De prijs werd tijdens het WOMENInc-Festival in Amsterdam door de prijswinnares van 2011, Petra Stienen, uitgereikt (vlnr Marga Miltenburg ZijSpreekt, Petra Stienen, Tineke Ceelen, Janneke van Heugten VIDM.nl - foto's Suzanne Hanekamp)

Van de ruim 1500 mensen die online hun stem uitbrachten op de genomineerden vond 16 procent dat Tineke Ceelen zich het beste als deskundige in de media heeft geprofileerd.

Zichtbaarheid in de media

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van mediaplatform VIDM.nl (Janneke van Heugten) en sprekersbureau ZijSpreekt (Marga Miltenburg) en is voor de vierde keer uitgereikt. De initiatiefnemers zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Van alle deskundigen die aan het woord komen bij de Publieke Omroep is slechts 24 procent vrouw (onderzoek NPO 2010). In de actualiteitenrubrieken ligt dit percentage op 22 procent (onderzoek Nederlandse Nieuwsmonitor 2011*). Eerder ging de Vrouw in de Media Award naar Arabiste Petra Stienen (2011), de  politici Femke Halsema (2010) en Neelie Kroes (2009).

Tineke Ceelen

Cultureel antropoloog Tineke Ceelen is sinds 2003 directeur van de Stichting Vluchteling. Ze heeft voor verschillende hulporganisaties gewerkt, zowel in de noodhulp, als in de ontwikkelingssamenwerking. Tineke Ceelen was van 1993 tot 1997 hoofd van de afdeling uitzendingen van Memisa. Daarna werkte ze tot in 2000 als programma coördinator voor het Rode Kruis in Tibet en van 2000 tot 2002 voor SNV in Kameroen. In 2009 schreef ze het boek ‘Hier en daar een crisis’ over februari 2013 077 customhaar ervaringen.

Here I Am

De Award was dit jaar een bronzen beeld van kunstenares Elseline Boks Luttinkhuizen. Zij wil vooral sterke vrouwen uitbeelden. De titel van deze award is 'Here I Am'.

petra stienen vidmaward12 customUitreiking door Petra Stienen

'Tineke, je zegt altijd: het gaat niet om mij, het gaat om mensen die in de ellende zitten, en elke keer doe je dit met enthousiasme en empathie. Als je bij Pauw en Witteman bent of in andere media, dan laat je iets van menselijkheid zien van de mensen die moeten vluchten. Uit de motivaties van de mensen die op je stemden komt een woord steeds terug: hart. Tineke Ceelen spreekt vanuit haar hart over vluchtelingen en daarmee maakt zij mensen in Nederland weer wakker dat het ook over hen gaat'.

uitreiking vidm12.7 customDankwoord Tineke Ceelen

'Ik vind het een ontzettende eer, deze prijs. Ik was onlangs in Congo en toen sprak ik een meisje, dat talloze keren was verkracht. Zij vroeg mij: vertel mijn verhaal in de Westerse wereld, vertel ze wat hier gebeurt. Het gebeurt vaak dat slachtoffers van conflicten mij vragen om hun verhaal mee naar huis te nemen. Dit probeer ik te doen bij P&W aan tafel, in de kranten, radioprogramma’s, overal waar ze mijn verhaal willen horen, kom ik het vertellen, hun verhaal. Ik hoop een stem te geven aan slachtoffers van conflicten en oorlog, die zelf niet gehoord worden en ik hoop daarmee een beetje mee te werken aan hulp en een oplossing. Ik ben trots op de prijs die ik krijg. Ik vind niet dat ik hem verdien, maar de mensen voor wie ik sta, die verdienen dit prachtige beeld. Ik geef het een mooie plek en zal er iedere keer met grote trots naar kijken'.

Vraag van Daphne Bunskoek

Gespreksleider van de aansluitende talkshow 'Stap in beeld, dames!: 'Is het gewoon maar ja zeggen, als je gevraagd wordt in beeld stappen?'
Tineke: 'Zeg nooit nee, als je wordt gevraagd. Het is een gouden kans om je boodschap te vertellen. Dus grijp die kans. En denk niet dat ik niet doodga van de zenuwen bij Pauw en Witteman. Je ziet het misschien niet, maar ik denk elke keer dat ik doodga van de ellende'.

Verslag van de uitreiking met de volledige speeches van Tineke Ceelen en Petra Stienen:

Meer informatie over de Vrouw in de Media Award 2012 en het rapport van de Nederlandse Nieuwsmonitor staat hier.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.