WILMA VAN DARTEL OVER KWETSBAARHEID OMZETTEN IN EEN STERKE KRACHT

Zij staat met een aangeboren gezichtsafwijking (naevus flammeus oftewel wijnvlek) regelmatig op het podium. Begonnen als (amateur) zangeres/cabaretier en presentator, maar tegenwoordig ook als spreker en dagvoorzitter. InBeeld bij ZijSpreekt Wilma van Dartel over hoe je ondanks je kwetsbaarheid toch je dromen en idealen kunt nastreven en waarmaken.

Kan je meer vertellen over de combinatie van optreden en een gezichtsafwijking?
Een aantal jaren geleden besefte ik me tijdens een outplacement-situatie door een flits van inzicht, dat wat ik ondanks mijn uiterlijk op het podium doe een bijzondere combinatie is. Dat er veel mensen zijn die onzeker zijn over zichzelf. Dat hun valkuilen ook de mijne zijn, die door mijn uiterlijk extra uitdagend waren. Dat ik met wat ik heb geleerd in die valkuilen waarin ik languit gevallen en vervolgens uitgeklommen ben, ze kan helpen hun eigen kwetsbaarheid om te zetten naar hun sterke kracht.

Wat fascineert je hierin?
Voor mij persoonlijk: dat het leven meer voor je in petto blijkt te hebben dan je jezelf ooit had kunnen voorstellen. Daarnaast dat ik mensen aan de hand van mijn verhaal kan laten zien, horen en voelen hoe ze dat op hun eigen manier in hun eigen leven kunnen doen. 

Kun je een voorbeeld noemen uit eigen ervaring?
Mij is op bijna 17-jarige leeftijd letterlijk gevraagd waarom ik met mijn uiterlijk dacht in aanmerking te komen voor een bepaalde opleiding met baangarantie. Dat heeft jarenlang mijn doen en laten, denken, keuzes maken en beslissingen nemen beïnvloed. Ik ben er evenwel een doorzetter van geworden. Tegen de stroom in ben ik gekomen waar ik graag wilde: op het podium.

Wie wil je bereiken met je verhaal?
Vrouwen. Want ongeacht welke rol of functie ze vervullen; vroeger of later gaat elke vrouw zich  afvragen wat de zin van het leven is. Omdat ze zijn gaan denken dat ze er niet (meer) toe doen, terwijl ze zoveel van wat de wereld nodig heeft, te bieden hebben. 

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Elke leeftijdsfase heeft nieuwe dromen en idealen nodig. Daarom bouw ik een wereldwijde community voor 1 miljoen vrouwen om hun kwetsbaarheid om te zetten naar hun sterke kracht. Om nieuwe dromen en idealen waar te maken, en zo samen de wereld een stukje beter te maken.

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Door reportages in tv-programma Geloof en een Hoop Liefde en LINDA.163 word ik een powervrouw en een rolmodel genoemd. En ook dat ik met mijn persoonlijk verhaal en inlevingsvermogen mensen raak. Dat ik als dagvoorzitter aanwezigen gedreven, met humor en overtuiging, door het programma heen leid. 

Wilma van Dartel boeken voor een interessante lezing? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

Foto: Clicking Images

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Programmamaker/presentatrice Eva Eikhout ontving op 23 februari 2022 aan de Waalkade in Nijmegen de YGG-award 2021.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.