STELLA DE SWART OVER HET TABOE OP ARMOEDE DOORBREKEN

Ze werkte jarenlang in de modebranche, maar door een samenloop van omstandigheden kwam ze terecht in armoede en schulden. Zo stond ze opeens zelf in de rij voor de voedselbank. Haar ervaringen schreef ze op in het dit jaar te verschijnen boek Armoede krijg je gratis. InBeeld bij ZijSpreekt: Stella de Swart over het taboe op armoede doorbreken.

Wat is jouw verhaal?
Mijn verhaal gaat over armoede en schulden, de ernstige geldnood en de eenzaamheid die het met zich meebrengt. Ik vertel over mijn persoonlijke belevingen en de kennis en kunde die ik de afgelopen jaren heb opgedaan over dit onderwerp. Ik had nog nooit eerder te maken gehad met de armoedeval tot 2014. 

Hoe kom je op dit onderwerp? 
Nadat ik dertig jaar heb gewerkt in de modebranche als accountmanager, had ik de vette pech dat het modemerk waar ik voor werkte failliet ging in 2012. Door een samenloop van omstandigheden ben ik, nadat mijn ex en ik uit elkaar zijn gegaan, in de financiële problemen terecht gekomen. Mijn gevecht tegen de bureaucratie is een gevecht geweest van jaren. Het was van leven naar overleven met mijn twee jonge kinderen. Vanuit die eenzaamheid ben ik gaan schrijven op Facebook.

Wat fascineert je hierin?
Er is een behoorlijk taboe op armoede en schulden, mensen durven er niet over te spreken. Ik durf er wel over te spreken, omdat ik niet de armoede ben, maar het mij is overkomen. Wat mij fascineert is dat het een totaal andere wereld is dan de modewereld. Het is bizar dat het armoedeprobleem zo'n 1 miljoen mensen aangaat en dat 1 op de 13 kinderen in armoede leven. Er is veel schaamte bij mensen die in de armoedeval terecht zijn gekomen en grote schulden hebben. Ik wil het taboe doorbreken door het systeem en de leefwereld dichter bij elkaar te brengen. Daarnaast ben ik zeer geïnteresseerd in de oplossing die zal moeten komen vanuit het bedrijfsleven en de politiek. Ik hoop dat ik hierin een verbindende rol kan gaan spelen. 

Kun je een voorbeeld noemen uit eigen ervaring?
Op mijn hippe bakfiets reed ik door de Oosterparkstraat in Amsterdam naar huis. Ik was net op bezoek geweest bij een goede vriendin en ik zag een grote groep mensen staan. Ze stonden in een lange rij geduldig te wachten. Nieuwsgierig vroeg ik wat er was. Had ik misschien iets gemist? ‘'Dit is de rij voor de voedselbank'', antwoordde een vrouw. Onthutst vervolgde ik mijn weg. Onderweg dacht ik erover na. Hoe kan iemand toch in zo'n situatie belanden? Zelf moest ik er echt niet aan denken om daar te staan. Jaren later raakte ik verstrikt in het web van ambtelijke regels en formulieren. Dit leidde uiteindelijke tot schuldsanering; ik moest van een paar tientjes rondkomen. Voordat ik het wist stond ik met schaamte zelf in de rij van de voedselbank. Dit heb ik als zeer verschrikkelijk ervaren.  

Wie wil je bereiken met je verhaal? 
Ik wil de wetgevers, staatsecretarissen, wethouders en beleidmakers bereiken, zodat het systeem een positieve verandering kan gaan krijgen. Ik hoop ook dat mijn verhaal gaat binnendringen in het bedrijfsleven, het sociale domein en op scholen. Ik wil het taboe doorbreken, omdat armoede iedereen kan overkomen. Hopelijk gaan mensen zo eerder om hulp vragen. Ik heb mijn verhaal opgeschreven in het boek Armoede krijg je gratis, dat later dit jaar verschijnt. Zo hoop ik mensen te inspireren en hoop ik een voorbeeld te zijn voor heel veel vrouwen om niet bij de pakken neer te zitten.

Meer lezen over Stella de Swart? Bekijk haar profiel. Voor boekingen neem contact op met ZijSpreekt. 

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.