Zij raakte als scholier gegrepen door het verhaal van Hannie Schaft. Dit was het startpunt van haar onderzoek naar vrouwen in oorlog en leidde tot de oprichting van Sophie's Women of War. Vrouwen zijn niet altijd slachtoffers, zij opereren ook in het verzet en zetten zich in om een maatschappij op te bouwen. InBeeld bij ZijSpreekt: Sophie Poldermans over haar levenslange fascinatie voor vrouwelijk leiderschap ten tijde van conflict.
Wat is jouw verhaal?
Van kleins af aan ben ik gefascineerd door oorlogen en het feit dat mensen kennelijk in staat zijn tot het begaan van gruwelijke oorlogsmisdaden. Ik word gedreven door mijn sterke morele kompas gebaseerd op rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Tevens was ik als tiener op zoek naar vrouwelijke rolmodellen van oprechte sterke leiders. Toen ik op de middelbare school een scriptie voor het vak geschiedenis moest schrijven over een onderwerp naar keuze, was dat voor mij evident: Hannie Schaft. Ik was even oud als zij, groeide eveneens op in Haarlem en stelde mijzelf geregeld de vraag wat ik zou hebben gedaan als ik in haar schoenen had gestaan. Ik ontdekte dat zij nauw samen had gewerkt met de zussen Truus en Freddie Oversteegen als een van de weinige vrouwen in het gewapende verzet in Nederland gedurende de Tweede Wereldoorlog. Ik interviewde Truus voor mijn scriptie en er ontstond een hechte band. Zij vertrouwde mij haar verhaal toe als boodschapper voor de volgende generatie en stelde mij aan Freddie voor. Dat jaar werd ik door hen gevraagd om te spreken op de Nationale Hannie Schaft herdenking (1998) waarna ik voor een decennium in het bestuur van de Nationale Hannie Schaft Stichting trad. Twintig jaar lang had ik de eer beide zussen te kennen.
Hun levensverhaal en verzetswerk publiceerde ik in mijn boek Seducing and Killing Nazis. Hannie, Truus and Freddie: Dutch Resistance Heroines of WWII (2019) in de Verenigde Staten, dat spoedig een New York Post & Amazon bestseller werd.
Wat inspireert jou hierin?
Deze drie jonge vrouwen hebben mij levenslang geïnspireerd. Hun idealen lopen als een rode draad door zowel mijn professionele als privéleven. Van daaruit koos ik voor internationaal strafrecht, mensenrechten, Peace & Conflict studies en Women's Leadership.
Hoewel vrouwen vaak als slachtoffers worden geportretteerd met betrekking tot oorlogen, ontdekte ik dat het juist vaak vrouwen zijn die zich verzetten en een maatschappij weer opbouwen. Dat geldt niet alleen voor de Tweede Wereldoorlog maar dat zag ik ook tijdens veldwerk in Bosnië, Kosovo en Rwanda. Daar bovenop toont onderzoek aan dat vrouwen betere leiders zijn ten tijde van conflict, in crisissituaties – zie de huidige COVID-19 aanpak – en dat ze betere aanstichters en managers zijn van verandering.
In mijn presentaties werp ik licht op de verhalen van dit vrouwelijk leiderschap, leid hier lessen voor het publiek uit af en vertaal deze naar hun eigen wereld.
Sophie Poldermans boeken voor een lezing over vrouwen in oorlog, over vrouwelijk leiderschap? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.
« terug | deel dit artikel op: |
Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg
Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.
"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.