NIRAï MELIS OVER GELOVEN IN EEN NIEUWE LENTE IN JOUW BEDRIJF

Een lente waarin man en vrouw op gelijke voet leven. Een lente waarin economie en natuur samen gaan. Een lente waarin wij allen groeien en verbinden. Hoe ziet deze lente eruit? Jouw organisatie kan kleine stappen zetten om een nieuwe lente op aarde te brengen. Om te zorgen dat het leven voor velen makkelijker zal zijn. InBeeld bij ZijSpreekt: Niraï Melis over geloven in een nieuwe lente in jouw bedrijf.

Hoe kom je op dit onderwerp?
Opgroeiende in het zuiden van Nederland kreeg tijdens onze verjaardag mijn tweelingbroer een mooi geldbedrag cadeau van mijn opa en oma. Ik kreeg een naaidoos cadeau. Ik voelde mij diep beledigd en intens verdrietig. Voor mij waren mijn broer en ik gelijk, tegelijkertijd geboren, dezelfde ouders, school en vrienden. Toch werd hij duidelijk meer gewaardeerd dan ik. In veel subtiele dingen kwam dit terug. In taal, in keuzes, in kansen, in aandacht. In alles. Ik droeg dezelfde pijn die ik bij mijn moeder zag, de pijn van een maatschappij waar je als vrouw niet toe mag behoren. Het was voor mij 'normaal', ik had geen idee dat het leven ook anders kon. Later, toen ik naar Den Haag was verhuisd, kwam ik in aanraking met vrouwen die wel een identiteit hadden kunnen ontwikkelen en een eigen levenspad hadden kunnen lopen. Ik zag de schrijnende verschillen. Subtiele woorden en acties van anderen betekenen het verschil tussen gelukkig leven of verbitterd raken. Allemaal opgegroeid in hetzelfde land, met ogenschijnlijk dezelfde kansen. Ik ben onderzoek gaan doen naar die subtiele verschillen. Eerst alleen emancipatie, later ook het klimaat en economie erbij. Hoe kan ik zorgen dat mijn dochter gelukkig oud wordt?

Tijdens deze zoektocht kwam ik met veel aspecten in aanraking. Vrouwen, mannen, bedrijven, media, politiek, zorg, onderwijs, kinderen en de natuur. Alles lijkt compleet, maar als je de sectoren koppelt en onderzoekt, dan valt het pas op hoeveel alles en iedereen nog kan winnen bij gelijkheid. De winst die door gelijkheid kan ontstaan loopt in de miljarden per jaar. Dat is makkelijk verdienen door simpelweg anders tegen 'de norm' aan te kijken. 

Wat fascineert je?
Dezelfde kijk krijg ik terug van de kinderen waarmee ik praat. Zij kijken met een andere norm tegen onze maatschappij aan. Ik zie hun pijn. De pijn van een twee-jarige omdat volwassenen verplicht zijn om zo veel te werken. Werkzaamheden die niet binnen de vitale samenleving vallen. De pijn van een kleuter, omdat zijn moeder oververmoeid is doordat zij iedere dag in een bedrijf werkt, waar mannen de norm zijn. De onrust van de jongen, omdat er te weinig natuur in de omgeving is. Waarom doen wij dit kinderen aan? Waarom vinden wij het mannelijke en de economie zo belangrijk, dat wij het geluk van een hele generatie er voor opofferen? Zo is het leven niet bedoeld. Het leven is bedoeld om te verbinden, om samen te zijn, om voor de natuur en dieren te zorgen. Met simpele aanpassingen binnen organisaties door een andere norm van leven en werken, kan deze generatie wel in de samenleving opgroeien die zij nodig hebben.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Met mijn verhaal wil ik mensen en bedrijven inspireren om kleine veranderingen door te voeren die van grote invloed zijn op het leven van kinderen en vrouwen. Door onbekende en onbewuste gewoonten zichtbaar te maken, maak ik het gebrek aan balans zichtbaar in onze samenleving. Dit zijn subtiele zaken, die maatschappijbreed spelen, iedere organisatie kan een andere branche beïnvloeden door simpelweg op een andere manier naar zaken te kijken. Mijn doel is dat er een nieuwe generatie opgroeit in een samenleving waarin er in verbinding met natuur, economie, man, vrouw en kind wordt geleefd. 

Laat je inspireren door de visie van Niraï. Is jouw bedrijf al klaar voor de Nieuwe Lente?

Niraï Melis is afgestudeerd in economie en sociologie, werkt als ondernemer. Ze is een inspirerende spreker, visionair, creatief, innovatief en denkt out of the box. Niraï ook boeken voor een interessante lezing? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Programmamaker/presentatrice Eva Eikhout ontving op 23 februari 2022 aan de Waalkade in Nijmegen de YGG-award 2021.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.