LOES HEIJMANS-BEEK OVER DIABETES BESPREEKBAAR MAKEN

Zij zet zich in om haar chronische ziekte diabetes meer bespreekbaar te maken. Ze schreef een boek en wilde fulltime spreker worden. Het coronavirus leek dit laatste te verstoren, maar ze herpakte zich en besloot een podcast te maken. InBeeld bij ZijSpreekt: ervaringsdeskundige Loes Heijmans-Beek over diabetes bespreekbaar maken. 

Wat is jouw verhaal?
Sinds 2004 leef ik met de chronische ziekte type 1 diabetes. Tien jaar lang was het een dagelijkse struggle, totdat ik besloot mijn verhaal op te gaan schrijven. Puur voor mezelf en als verwerking, in eerste instantie tenminste. Toen het delen van mijn verhaal uitmondde in een boek Doe mij maar diabetes, besefte ik me pas dat ik ook andere mensen kon helpen hiermee. Een aantal jaren laten heeft dit geresulteerd in twee boeken, maak ik sinds 2017 Diabetes TV voor het Diabetesfonds, host ik De Diabetes Podcast en ben ik mede-oprichting van Diabetes+, een beweging voor, over en door mensen met type 1 diabetes.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Er is nog veel onwetendheid over hoe het is om te leven met type 1 diabetes. Het is een onzichtbare ziekte en als je er in de media over hoort, gaat het vaak over type 2, wat eigenlijk een heel andere aandoening is.

Toen ik me in 2019 ging inzetten voor een bredere vergoeding van glucosesensoren (zie www.sensorvergoeding.nl) bleek maar weer hoe belangrijk het is dat mensen weten hoe type 1 diabetes in elkaar steekt, en vooral wat het allemaal van je vraagt op een dag. Als die kennis ontbreekt, ziet men namelijk ook niet in hoe technologie onze kwaliteit van leven kan verbeteren. Die actie heeft mijn missie dus alleen nog maar meer aangewakkerd.

Hoe ben je gegroeid afgelopen tijd?
Mijn glas is altijd half vol. Maar toen ik begin 2020 besloot écht voor mijn droom als fulltime spreker te gaan, dronk Covid-19 dat glas toch wel even heel snel leeg…

Van de eerste schrik bekomen, met een lege agenda voor mijn neus, heb ik de schouders eronder gezet en ben ik De Diabetes Podcast begonnen. Nu krijg ik op die manier opdrachten binnen én kan ik voor iedereen die het maar wil horen mijn verhaal blijven delen. Dus check dat vooral in je favoriete podcast app!

Meer weten over de lezingen die Loes verzorgt? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Programmamaker/presentatrice Eva Eikhout ontving op 23 februari 2022 aan de Waalkade in Nijmegen de YGG-award 2021.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.