LEONTINE VAN HOOFT VERBINDT MONDIALE WIJSHEID MET UBUNTU

Ze is een inspirerende spreker en prijswinnende auteur van diverse managementboeken, inclusief ondernemer en een gepassioneerde corporate antropoloog. Zij heeft vele jaren in Afrika gewerkt aan de ontwikkeling van MKB-organisaties. Daar is zij de Ubuntu-filosofie tegengekomen waarin humaniteit en de circulaire verbinding tussen mensen onderling, dier, aarde en universum centraal staan. Vanuit het holistische concept van Ubuntu is alles met alles verbonden.
InBeeld bij ZijSpreekt: Leontine van Hooft over de kracht van Ubuntu leiderschap als een kracht van transformatie in onze wereldwijde samenleving.

Hoe kwam je hiertoe?
Tijdens mijn werk in Afrika ervaarde ik een continent vol hoop, kansen en ambitie. Wat kunnen wij in het Westen leren van Afrika? Dit was deze mindshift, die leidde naar de ontdekking van Ubuntu.
Als leider van GreenDreamCompany heb ik met succes de principes van Ubuntu-filosofie - 'Ik ben omdat Wij zijn en omdat de Planeet is' – toegepast. In mijn managementboeken, zoals "Evolutionair Leiderschap", "De Kracht van Afrikaans denken" en "De Weg naar Bruto Mondiaal Geluk", vertel ik met veel praktijkvoorbeelden over het belang van collectivisme, diversiteit, inclusiviteit en integriteit bij het bereiken van duurzaam succes.
Ik heb inspirerende lezingen en masterclasses gegeven aan meer dan 250 organisaties en leiders, waarin ik mijn ervaringen in Afrika en mijn eigen praktijkervaringen deel. Mijn presentaties staan ​​bekend om hun boeiende, humoristische en inspirerende karakter, waarmee ik leiders in staat stel moediger en innovatiever te worden.

Wat is jouw verhaal?
Mijn verhaal is er een van veerkracht en toewijding aan het creëren van positieve verandering. Ik geloof in de kracht van Ubuntu leiderschap als een kracht van transformatie in onze wereldwijde samenleving. Via mijn werk en woorden inspireer ik anderen om diversiteit, inclusie en duurzame praktijken te omarmen in zowel het bedrijfsleven als de persoonlijke levenssfeer.
Als erkenning heb ik prijzen en onderscheidingen ontvangen, waaronder de Women Super Achievers Award, Outstanding Motivational Speaker Award en Business Woman of the Year Award.

Wie inspireert je?
Grote mensen als Nelson Mandela, Bisschop Tutu,  Simon Sinek, Brene Brown, Deepak Copra. Kleine mensen als mijn kinderen, het gaat over hun toekomst  en die van hun kinderen.

Wat wil je bereiken?
Ik wil organisaties helpen in de toekomst relevant te zijn. Want we kunnen de uitdagingen waar we tegenwoordig samen voor staan alleen het hoofd bieden door op een totaal andere manier te gaan denken en doen. Wat we nodig hebben, begint bij het besef dat we één wereld zijn, een besef dat uitstijgt boven de belangen van ieder individu, van ieder land, van ieder continent. En dat we, vanuit dat gedeelde belang, lessen moeten leren van elkaars mondiale wijsheid. Waarde gedreven en gericht op welzijn. Niet meer ieder voor zich maar in verbinding met elkaar en de omgeving. I am because we are.
Ubuntu, de eeuwenoude Afrikaanse filosofie over humaniteit en verbinding en omarmd door mensen als Mandela en Tutu, is inmiddels een mondiale filosofie die zijn weg vindt naar steeds meer toepassingsgebieden, waaronder management en leiderschap. Ubuntu helpt organisaties en hun leiders antwoorden te vinden op de grote vraagstukken, en creëert tegelijkertijd gelukkige organisaties waarin mensen floreren en bovengemiddeld presteren.

Wat zijn de reacties op jouw verhaal?
‘De denkwijze die Ubuntu vertegenwoordigt, heeft invloed op alle aspecten van de samenleving. Leontine laat zien hoe het anders kan. Zeer de moeite waard! ‘- Jan Terlouw, oud-politicus en auteur, over 'De kracht van Afrikaans denken'.

‘Op onze algemene ledenvergadering heeft Leontine van Hooft ons meegenomen in de Ubuntu filosofie. Leontine heeft ons verteld over de Ubuntu filosofie en hoe de Afrikaanse besluitvormingsmethode kan leiden tot een groter draagvlak. Het was een hele heldere lezing die ons goede tips heeft opgeleverd hoe om te gaan met grote transitieprocessen.'
Patty Boermeester Strategisch Adviseur NPB (Nederlandse Politie Bond)

‘De kennis en persoonlijke ervaringen van Leontine hebben ervoor gezorgd dat we de LeKgotla dialoog vorm echt met ons team hebben kunnen oefenen. Intensief maar mooi en enorm bruikbaar voor ons werk op het terrein van burgerparticipatie. De focus op kennis, vaardigheden en inzichten die je graag aan tafel zou willen, geeft een heel ander gesprek tussen mensen.' Karin Sok, Movisie

Waarom jou juist nu boeken voor een lezing of masterclass?
De tijd dringt. We zitten midden in een existentiële crisis. Niet alleen hebben we te maken met klimaatverandering, ineenstorting van biodiversiteit en milieuverontreiniging, met sociale problemen zoals groeiende welvaartsongelijkheid en politieke polarisatie. Sommigen hebben te maken met individuele problemen zoals depressie en burn-out. De uitdagingen zijn legio. Organisaties en hun leiders moeten het voortouw nemen in deze transitie. Om te overleven zullen ze zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Zij zullen op zoek moeten naar nieuwe voorbeelden.

Wat zijn je inspiratiebronnen?
We kunnen veel leren van continenten, culturen en inheemse volkeren die we honderden jaren als ontwikkelingsgebieden zagen. Leren van tijdloze tribale overlevingslessen en van evolutionair leiderschap. Hernieuwd richting vinden om onze overlevingskansen te vergroten. Dit is waar mijn onlangs verschenen, nieuwe managementboek, ‘Evolutionair leiderschap' over gaat. Waar ik organisaties en hun leiders mee kan inspireren en met mijn lezingen en masterclasses op weg kan helpen.

Hoe zie je je toekomst?
Veel leiders en organisaties inspireren tot moedig en innovatief gedrag om organisaties gelukkiger te maken en zo mee te helpen om de wereld een stukje mooier te maken.

Leontine van Hooft boeken voor uw bijeenkomst of event? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.