KAREN VISSER HELPT JE OVERLEVEN IN EEN ZEE VAN INFORMATIE

Als teamtrainer slimmer werken en senior professional organizer begeleidt ze mensen die in hun werk met meer plezier productief willen zijn. Door goed te kijken naar iemands werkstijl en context geeft ze advies en ondersteuning voor een aanpak op maat. InBeeld bij ZijSpreekt: Karen Visser over de tsunami aan (digitale) informatie en prikkels.

Wat is jouw verhaal?
Afgelopen januari verscheen mijn boek Infodetox: filter de wereld voor meer overzicht. Het gaat over het verzuipen in informatie, vooral ook digitale informatie. In deze tijden van heel veel thuiswerken is de behoefte aan een goed filter nog meer toegenomen. Kenniswerkers hebben allerlei kanalen om in de gaten te houden – e-mail, chat, gedeelde bestanden, videobellen… Dan kijken we nog niet eens naar de privé-informatie die iemand tot zich neemt. Met mijn boek, en ook de inspiratiesessie die ik regelmatig geef bij organisaties die hetzelfde probleem signaleren, wil ik mensen handvatten bieden om zich staande te houden tussen al die informatie.

Hoe kom je op dit onderwerp?
Als trainer slimmer werken kwam ik ze steeds vaker tegen: mensen die kopje onder dreigen te gaan aan de tsunami van informatie en prikkels. Wil je goed met die informatieoverload kunnen omgaan, dan is het niet voldoende om je meldingen van nieuwe e-mails of social media uit te zetten. Het betekent vooral ook een verandering van hoe je kijkt naar informatie, zodat je alleen die informatie overhoudt die echt belangrijk is, of kwalitatief echt waardevol.
Dat geldt voor hoe je omgaat met platforms als Netflix en YouTube, maar zelfs ook je eigen boekenkast en je dagelijkse krant. Allemaal bieden ze heel veel moois, heel veel rommel en een flinke lading die daar tussenin hangt. Keuzes maken dus: waar ga ik mijn tijd en aandacht in steken?
In het boek ben ik naar informatie gaan kijken door drie ontwikkelingen te laten samen komen: mindfullness (minder afleiding), digitale detox (minder online zijn) en minimaliseren (minder bezitten). Op het snijvlak hiervan ligt infodetox: selectief en met aandacht te werk gaan, zodat je overzicht houdt.

Wie wil je bereiken met je verhaal?
Met mijn boek én de bijbehorende inspiratiesessie wil ik de moderne kenniswerker laten zien dat selectief zijn de enige manier is om te overleven in een zee van informatie. Persoonlijke keuzes maken dus: weten wat belangrijk is, en accepteren wat je niet ziet, leest of hoort.

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Opvallend is dat de herkenbaarheid heel groot is – bijna iedereen ervaart hetzelfde hierin, al komt het vanuit andere bronnen. De een vindt het lastig om grip te houden op zijn eigen boekenverslaving (tsundoku), de ander raakt juist heel vermoeid door de grote hoeveelheid e-mails. Fijn is om die herkenbaarheid ook een gezicht te geven. In het boek heb ik dat gedaan door veel cases uit de praktijk op te nemen; in de inspiratiesessie gaan collega's met elkaar overleggen hoe ze beter grip kunnen krijgen op de informatie waarmee ze werken.

Karen Visser boeken voor een inspiratiesessie? Ga naar haar profiel en bel/mail met ZijSpreekt.

Foto: Corine Zijerveld

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.