JUDIT NEURINK OVER IRAK EN DE MENSEN DIE DE ENE OORLOG NA DE ANDERE OVERLEVEN

Zij is journalist en schrijver met Irak, de Koerden en ISIS als haar belangrijkste onderwerpen. Ze heeft ruim tien jaar in Iraaks Koerdistan gewoond en als correspondent gewerkt voor Nederlandse en internationale media. Daar heeft ze een mediacentrum opgezet en geleid om journalisten (bij) te scholen. InBeeld bij ZijSpreekt: Judit Neurink over Irak en de mensen die de ene oorlog na de andere overleven, over frustratie en woede, radicalisering en de cirkels van geweld.

Hoe kom je op dit onderwerp?
Na tien jaar in Irak te hebben gewoond (en er al sinds 2003 regelmatig te komen) heb ik gezien hoe het einde van een oorlog steeds weer de zaden van de volgende in zich draagt. Ik heb er een boek over geschreven, Geweld is nooit ver weg, dat in februari 2020 verschijnt.

Wat fascineert je hierin?
Je zou denken, na een oorlog willen mensen alleen nog vrede. Ik ben groot gebracht met de gedachte dat er nooit meer een oorlog zou komen zoals de Tweede Wereldoorlog. Maar in Irak volgen conflicten elkaar al decennia op. Ik dacht dat als je begrijpt waarom, er wellicht een oplossing voor te vinden is.

Kun je een voorbeeld noemen uit eigen ervaring?
Mijn directe omgeving in Irak heeft in één generatie vier oorlogen meegemaakt. Een van mijn meest nabije vrienden is vier keer in zijn leven gevlucht en moest steeds weer een nieuw leven opbouwen in een nieuwe omgeving.

Waar komt die interesse vandaan?
Ik ben met name geïnteresseerd geraakt in de vraag waarom geweld zich in Irak herhaalt toen ISIS kwam. Ik kon niet begrijpen waar de gewelddadigheid van die groep en de manier waarop ze moordde, ontvoerde en verkrachtte vandaan kwam. Dat kwam pas toen ik het grotere plaatje zag. 

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Ik wil graag dat mijn verhaal bijdraagt aan begrip over het ontstaan van geweld, en hoe het te voorkomen kan zijn. Daarom wil ik niet alleen met hen spreken die een relatie hebben met Irak en het Midden-Oosten, maar ook met (hulp)organisaties, academici en anderen die op de een of de andere manier betrokken zijn bij oorlog en vrede.

Judit ook boeken voor een inspirerende lezing? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.