JOYCE DE RUITER OVER VEERKRACHT HALEN UIT VERANDERINGEN

Ze kreeg op haar zestiende de diagnose Ushersyndroom: “je wordt doof én blind”. Langzaam verliest ze haar twee zintuigen waarmee ze communiceert en zelfstandig kan functioneren. Ze leeft in een continu veranderproces met de keuze: hoe ga ik hier mee om? Ondanks alles ziet ze de wereld positief, want zoals zij zelf zegt: “Ik hoef niet te kunnen zien om een visie te hebben én ik hoef niet te kunnen horen om gehoord te worden.” InBeeld bij ZijSpreekt: Joyce de Ruiter over veerkracht halen uit veranderingen.

Als spreker is Joyce een autoriteit op het gebied van wendbaarheid en veerkracht in tijden van verandering. Ze deelt haar prachtige levensverhaal met haar beste persoonlijke inzichten gecombineerd met de psychologie van veranderen. Zo houdt zij live, online of tijdens webinars op verrassende wijze én met een vleugje humor wekelijks honderden professionals, managers, ondernemers en hun medewerkers dezelfde spiegel voor: onderuit of vooruit?

Joyce is naast spreker ook auteur van haar autobiografie Niet horen Niet zien Niet zwijgen en het humoristische boek De Lamme leidt de Blinde door de coronacrisis dat ze met Niek van den Adel schreef.

Hoe ben je met het sprekersvak in aanraking gekomen?
In 2015 was ik als ambassadeur voor Stichting Ushersyndroom tafelgast bij Humberto Tan in RTL Late Night. De reacties die ik daar op kreeg waren zo overweldigend dat ik mij hierna ben gaan ontwikkelen tot spreker. Ik kan de uitdagingen waar ik mee te dealen heb door het Ushersyndroom nu inzetten om waarde toe te voegen voor anderen. Dat voelt voor mij iedere dag weer het mooiste wat ik mag doen.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Veranderingen betekenen dat je afscheid moet nemen van het oude vertrouwde. Dat kan eng zijn en zelfs weerstand oproepen. Maar een ding is zeker: de wereld verandert, daar is geen ontkomen aan. Is het niet in ons werk, dan is het wel privé. Er wordt dus een continu beroep gedaan op onze wendbaarheid. Maar hoe word je wendbaar? Er is helaas geen toverformule of een vast stappenplan dat je kunt volgen. Wel zijn er heel veel inzichten die je kunnen helpen om een wendbare mindset te ontwikkelen en die wil ik delen.

De rode draad in mijn verhaal is dat ik de mensen in mijn publiek wil laten inzien dat iedere verandering de katalysator of voedingsbodem kan zijn voor toekomstige kansen en successen. Hier is bijvoorbeeld mijn verhaal over mijn oogarts die zei dat ik niet van waarde zou zijn voor deze maatschappij en hoe ik nu mijn eigen bedrijf als spreker heb opgebouwd, een prachtig voorbeeld van.

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Ik hecht veel waarde aan de samenwerking met mijn opdrachtgevers om een onvergetelijk evenement neer te zetten die impact maakt. Iedere keer weer voelt het zo bijzonder om zo veel mooie reacties van mijn opdrachtgevers en publiek te mogen ontvangen die dit bevestigen.

Niet eerder in mijn ruim 30 jaar bedrijfservaring zo'n indrukwekkende en relevante presentatie gehoord of gezien. Weet zeker dat niemand van de aanwezigen dit verhaal zal vergeten en ben er van overtuigd dat zowel ons bedrijf als iedere toehoorder hier iets goeds mee kan doen in de toekomst.
Mark de Witte – CEO De Kuyper

Op het laatste moment moest onze bijeenkomst, vanwege de Coronamaatregelen, digitaal. Zonder problemen pakte Joyce dit op. Zeer professionele en inspirerende presentatie vanuit haar eigen studio. Mooie aanknopingspunten als je te maken krijgt met verandering en zo toepasbaar in dit Covid-tijdperk. Wat een sterke vrouw. Chapeau en zeker een aanrader.
Simone Boogaard - Directeur MET Gemeente Amsterdam

Joyce de Ruiterook boeken voor een inspirerende lezing? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Videoverslag van de online uitreiking van de Vrouw in de Media-award 2020, met onder meer initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg. Winnaar van de twaalfde editie is Hoofdeconoom ING Nederland Marieke Blom. Zij kreeg de award virtueel overhandigd door de prijswinnaar 2019, Iva Bicanic, landelijk coördinator Centrum Seksueel Geweld.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.