JOLANDA MULDER LAAT SPONTAAN GESPREKKEN EN LIEDEREN ONTSTAAN

Ze is drama- en stemtherapeut en leraar. Niet langer delen van jezelf achterhouden, of inhouden. Ook niet te hard je best doen, of jezelf overschreeuwen. Nee, ze nodigt je uit aandachtig te luisteren naar lichaam, emoties en geest. InBeeld bij ZijSpreekt: Jolanda Mulder over jouw verhaal met jouw stem voor het voetlicht brengen.

Wat is jouw verhaal?
‘Jolanda staat zingend op en gaat zingend naar bed', zei mijn moeder vroeger. Ja, mijn hele leven draait om het genieten van zingen, van mijn stem in mijn lichaam, en van stemmen die samen klinken. Gek genoeg ging dit gelijk op met een enorme worsteling gehoord te willen worden en het gevoel onder te sneeuwen in een gigantisch koor aan stemmen.
Op de route van overschreeuwen, schor en hees zijn, stil vallen, en allerlei opleidingen, therapieën en oefeningen om toch vooral weer moeiteloos te kunnen spreken en zingen, rolde ik als vanzelf in het werk dat ik nu doe: ik ben drama- en stemtherapeut. Ik onderzoek met mijn klanten wat er voor hen nodig is om Gewoon Lekker te kunnen Galmen. Heerlijk werk vind ik het. Puur genieten!

Kun je een voorbeeld noemen?
Vorig jaar presenteerde ik mijn Handboek Gewoon Lekker Galmen in een lekker galmend kerkje in Kampen. Ik vertelde over mijn ervaringen, ik deed wat stemoefeningen. Uiteindelijk ontstond er, al improviserend en zoekend, een lied. Zomaar. Zoals altijd rolde er na afronding een lach rond en waren mensen geraakt door wat er als vanzelf was ontstaan. Had ik dat van tevoren gezegd, dan was niemand gekomen. Nu deelden wij met elkaar dit gezamenlijke, verbindende moment.

Wie wil je bereiken met je verhaal?
Ik wil met ZijSpreekt mijn kennis, ervaringen, oefeningen en plezier graag delen met al die sprekende vrouwen in Nederland. Gewoon om met zijn allen te ervaren hoe eenvoudig het kan zijn om je verhaal voor het voetlicht te brengen. Hoe we elkaar daarin kunnen versterken, aanmoedigen, of aanvullen. Soms denk ik: We doen nog steeds veel te veel ons best! En dat is te horen.

Wat fascineert je hierin?
In ieders stem hoor ik een ander verhaal. Van inhouden, overschreeuwen, spanning, toedekken, ratio, emoties, … Woorden kunnen dit niet verbloemen. Het is best bloot eigenlijk, zo'n eigen stem. Maar wanneer we weer ons ongekunstelde, vrije zelf durven zijn ook werkelijk wonderschoon en wijs.

Wat zijn je toekomstplannen?
Ik ga nu eerst door Nederland reizen met mijn Gewoon Lekker Galmen Camper. Ik zie voor me dat waar ik maar ben spontaan gesprekken en liederen ontstaan. Natuurlijk ga ik graag op uitnodiging ergens lekker aan de slag met vrouwen; individueel of in groepen. De eerste workshops in Heerlijk Galmende Kerkjes staan al gepland. Hoor ik ook jouw stem?

Jolanda Mulder boeken voor een inspirerende galmende lezing hierover? Ga naar haar profiel en bel/mail met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.