JOKE VAN LEEUWEN OVER NIET-VANZELFSPREKEND DENKEN EN KIJKEN

Joke van Leeuwen groeide op in Nederland en België. Ze schrijft, tekent en treedt op voor zowel volwassenen als kinderen. Haar werk is veelvuldig vertaald en bekroond.

Waar gaat uw werk over?
Ik spreek graag over de wederzijdse beïnvloeding van tekst en beeld, over beter kijken en over mijn eigen werk voor volwassenen en kinderen, zowel poëzie als proza. Het gaat over bewuster kijken en meer zien dan met de gebruikelijke blik. We leven in een beeldcultuur. Het is belangrijk ook daarin ‘geletterd' te zijn. Van ‘Hoe steekt dit schilderij in elkaar?' tot ‘Hoe worden we met beelden gemanipuleerd?' Ik doe dat met gebruikmaking van mijn jarenlange cabaretervaring. 

Waar komt uw inspiratie vandaan?
Ik ben al meer dan veertig jaar auteur en tekenaar. Ook heb ik een jaar of zeven in het officiële cabaretcircuit gezeten, nadat ik in 1978 alle prijzen won op Cameretten. Ik heb toen alles geleerd wat op een podium van pas kan komen, zoals goede timing, contact met de zaal, improvisatie met humor, volledig vrij zijn van podiumangst.

Daarna heb ik ook jarenlang, samen met pianiste Caroline Deutman, op vrolijke wijze commentaar gegeven op de onderwerpen van studiedagen. Dat kon gaan over het glazen plafond, waar vrouwelijke beroepsmensen uit allerlei sectoren mee bezig waren, of over een transitie binnen het onderwijs. 

Ook bracht ik een cabaretesk programma met gitarist/auteur Mario Paric, waarin zijn geschiedenis als gevluchte Bosniër een plaats kreeg. Tevens bracht ik een vertelprogramma n.a.v. een van mijn boeken, met o.a. celliste Anne Korff de Gidts, een programma met poëzie en proza samen met cellist Ernst Reijseger en vorig jaar, speciaal voor het Oranjewoudfestival, het programma Tinteltijd met violiste Noa Wildschut en de accordeonistes van Touac.

Hoe geeft u dit vorm in uw lezingen?
Ik geef inspiratielezingen op basis van mijn werk en stel een lezing samen die zich specifiek richt op de interactie tussen tekst en beeld. Die lezing, telkens aangepast aan welk volwassen publiek voor me zit, daagt hen uit om te zien wat ze vaak over het hoofd zien, stelt op speelse manier zaken aan de orde als de manipulatie via beelden, of via een uitgekiende combinatie van tekst en beeld, waar reclame, maar ook politiek, internet enz. gebruik van maken. Het gaat ook in op de vraag hoe perspectief al dan niet te maken heeft met (dis)respect. En het behandelt esthetische kanten van die combinatie van tekst en beeld, in beeldende kunst, grafisch werk, boeken, en dat zowel in heden als in verleden. 

Hoe zien zo'n lezing eruit?
De lezing duurt gemiddeld zo'n drie kwartier, maar een half uur of een uur is ook mogelijk. Ik betrek de zaal bij mijn betoog en sta niet statisch achter een katheder. Ik heb dus graag een headset. Ik toon zeer gevarieerde voorbeelden op Powerpoint, maar praat verder niet letterlijk van papier. Ik vind interactie met de zaal belangrijk. 

Wat wilt u bereiken met uw verhaal?
Een geboeid publiek. Af en toe een aha-erlebnis. Af en toe een zaal die in de lach schiet en nieuwe inzichten krijgt. Ik spreek graag, vanuit mijn eigen werk en ervaring, over niet-vanzelfsprekend denken en kijken. 

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Al zeg ik het zelf, ik krijg zeer veel enthousiaste reacties en hoor ook letterlijk dat ik mensen inspireer.

Bekijk de documentaire 'Joke van Leeuwen - Een wereld tussen twee oren' van Heddy Honigmann , uitgezonden in september 2017 door de NTR.
Ook een boeiend optreden van Joke van Leeuwen ervaren. Ga dan snel naar haar profiel en boek haar.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Op 21 mei overhandigden Marga Miltenburg (ZijSpreekt) en Janneke van Heugten (Vaker in de media) de Vrouw in de Media-award 2020 aan Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland.

Video: Geertje Algera Media

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.