JESSICA OSSENTJUK OVER HOE BEREID ZIJN NAAR KINDEREN TE LUISTEREN, VERRASSENDE EN NIEUWE INZICHTEN KAN GEVEN.

Begeleiders/ouders van kinderen moeten bewust worden van het feit dat je ook ánders naar kinderen kunt kijken. We nemen nog te vaak aan dat wij de dingen beter weten dan onze kinderen. Puur gebaseerd op onze eigen ervaringen en onze leeftijd. Maar dat is heel vaak niet het geval. InBeeld bij ZijSpreekt: Jessica Ossentjuk over hoe bereid zijn naar kinderen te luisteren, verrassende en nieuwe inzichten kan geven.  

Hoe kom je op dit onderwerp?
Vanaf dat ik zelf een klein meisje was, heb ik me al verbaasd over de wereld en hoe volwassenen met kinderen omgaan. Dat is nooit meer overgegaan.

Wat fascineert je hierin?
De manier waarop wordt gekeken naar kinderen. Het getuigt mijns inzien van een macht en een arrogantie dat wij als volwassenen menen te weten wat goed is voor onze kinderen. We beslissen voor en over ze, daar waar ze het op heel veel fronten heel goed zelf weten en vaak ook kunnen. We hoeven alleen maar naast ze te lopen en er voor ze te zijn wanneer ze ons nodig hebben.

Hoe ben je hiermee in aanraking gekomen? 
Sinds ik zelf kinderen heb, heb ik gezien hoe waardevol het is voor de ontwikkeling van kinderen om ze wézenlijk te zien en te horen.

Wie heeft je geïnspireerd? 
Mijn vader was mijn belangrijkste inspiratiebron. Hij leerde mij, door het te laten zien, hoe je óók met kinderen om kunt gaan. Hij luisterde én bezat de moed om ergens op terug te komen wanneer hij door mij aan het denken was gezet. Dat voelde voor mij als kind heel waardevol. 

Wat laat je in je lezingen zien?
Ik creëer inzichten omtrent opvoeden, waarbij ik op een geheel eigen-wijze naar de begeleiding van kinderen (thuis én op school) kijkt. Ik kijk met oprechte interesse naar de relatie tussen kind en begeleider. Hierbij kun je denken aan: ouders, grootouders, voogd maar ook aan de docent die het kind onderwijs geeft. Ik handel vooral vanuit mijn intuïtie en stip hiermee dingen aan, die veel mensen zelf (nog) niet op deze manier kunnen zien. Door middel van het stellen van vragen, zet ik ze aan het denken op een manier die eerlijk en direct is, maar nooit bedoeld om te veroordelen. To the point, maar niet bekritiserend. Met maar één doel: mensen, te beginnen met kinderen, laten zijn wie ze zijn en laten handelen vanuit hun intrinsieke motivatie. Omdat je alleen dan op een manier tot je recht komt als mens, in een wereld waar geen verliezers meer zijn.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Dat kinderen veel meer mogen zijn en blijven wie ze zijn. 

Jessica Ossentjuk ook boeken voor een inspirerende lezing? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

In twaalf provincies is bij regionale omroepen door Janneke van Heugten van mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van ZijSpreekt de winnaar bekend gemaakt van de regionale Vrouw in de Media Award 2019. Video samengesteld door Geertje Algera.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.