JESSICA LUTZ OVER WEER EEN FLOW VINDEN EN TE GAAN VOOR HET ECHTE POTENTIEEL

Zij werkt met professionele, sterke vrouwen die weten dat ze een hoop te bieden hebben, maar zich toch almaar tekort voelen schieten en geblokkeerd raken. InBeeld bij ZijSpreekt: Jessica J.J. Lutz over weer een flow vinden en te gaan voor het echte potentieel.

Waarom de focus op vrouwen?
Allerlei wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat vrouwen meer dan mannen kampen met twijfels over hun eigen kundigheid, over de zin van de bezigheden waar ze hun leven mee vullen, over of ze een bepaalde stap wel durven nemen. Dit zag ik ook telkens terugkomen in mijn praktijk. Daarom ben ik begonnen mijn kennis hierover met een breder publiek te delen in de vorm van lezingen en workshops. Organisaties die moeite hebben met het vinden en vasthouden van meer vrouwen in leidinggevende posities, bied ik een traject aan. 

Gaat het niet gewoon om het glazen plafond?
Door het streven naar gelijkheid tussen vrouwen en mannen zijn we gaan neerkijken op alles wat vrouwelijk is. Ik heb zelf ook lang als pseudoman gefloreerd. Inmiddels heb ik me door al mijn studie gerealiseerd hoe groot de verschillen zijn. Onze lichamen zijn anders, maar ook onze prioriteiten, onze kijk op de wereld. Ik zet me nu in voor erkenning van de rijkdom van al die facetten. Overigens spreek ik zelf liever van het Mij-brein en het Wij-brein, die niet puur masculien of feminien zijn, maar wel onze 'blauwdruk' vormen. Daar bovenop zijn we gevormd door onze jeugdervaringen. Sommigen hebben daardoor het gevoel gekregen dat er iets mis is met hen. Ze besteden een berg energie aan het 'perfect' worden. Ik wil bereiken dat mensen zich realiseren hoe uniek en prachtig ze zijn, en dat uitdragen. 

Hoe kom je op dit onderwerp? 
Na twintig jaar als correspondent in het conflictrijke Nabije en Midden-Oosten gewerkt te hebben, verloor ik al mijn motivatie en plezier in mijn werk. Gedurende mijn helingsproces ontdekte ik dat ik me blij en zinvol voelde wanneer ik anderen hielp met wat ik geleerd had. Zodoende heb ik me geschoold in de nieuwste, grensverleggende wetenschappelijke methoden die te vatten zijn onder de noemer psycho-neuro-immunologie en begon een eigen praktijk. Als ex-journalist was de stap om mijn kennis met een groter publiek te delen logisch. Een boek is in de maak.

Jessica J.J. Lutz ook boeken voor een inspirerende lezing? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

In twaalf provincies is bij regionale omroepen door Janneke van Heugten van mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van ZijSpreekt de winnaar bekend gemaakt van de regionale Vrouw in de Media Award 2019. Video samengesteld door Geertje Algera.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.