JACQUELINE BOEREFIJN OVER GELUKKIG ZIJN, JE GOED VOELEN EN GOED FUNCTIONEREN

In 2010 werd zij Nederlands eerste Master toegepaste positieve psychologie. Het veld van de positieve psychologie bestudeert alles wat het leven de moeite waard maakt. InBeeld bij ZijSpreekt: Jacqueline Boerefijn over gelukkig zijn, je goed voelen en goed functioneren.

Hoe kom je op dit onderwerp?
Na lang in de psychiatrie gewerkt te hebben, heb ik me omgeschoold tot biologiedocent. In diergaarde Blijdorp deed ik mijn afstudeerproject met onderzoek naar manieren om het welbevinden van dieren in gevangenschap te verbeteren. Dieren met meer welbevinden bleken gezonder en deden het beter in fokprogramma's. Op school kwam ik er achter dat er wel aandacht was voor het welbevinden van leerlingen, maar meestal pas op het moment dat er problemen waren. 

Als biologiedocent wilde ik tieners helpen kennis te maken met het wonder van het leven. Maar op het lesprogramma stonden: roken, drinken, drugs, overgewicht, anorexia, aids, loverboys, global warming en het stijgen van de zeespiegel. Dit had meer weg van de misère van het leven. Ik lanceerde toen het idee om “Lessen in Geluk” te ontwikkelen, en won daarmee een grote onderwijsprijs, waarmee daadwerkelijk lesmateriaal ontwikkeld werd.

Wat fascineert je hierin?
Dat gelukkig zijn niet uitsluitend van toeval af hangt, maar dat je er zelf invloed op uit kunt oefenen. Ik wilde hier meer van weten, en ben in Engeland gaan studeren: In 2010 ben ik afgestudeerd als Master Applied Positive Psychology aan de University of East London. 

Wie heeft je geïnspireerd?
Ruut Veenhoven als geluksonderzoeker en Martin Seligman als grondlegger van de positieve psychologie. 

Wie wil je bereiken met je verhaal? 
Iedereen die interesse heeft in gelukkig zijn, maar vooral degenen die jonge mensen hiermee verder willen helpen.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Dat mensen beter gaan begrijpen wat je kunt doen om je gelukkiger te voelen. Net zoals dat mensen nu beter begrijpen wat je kunt doen voor een goede gezondheid, vergeleken met vroeger.

Jacqueline Boerefijn ook boeken voor een inspirerende lezing? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

In twaalf provincies is bij regionale omroepen door Janneke van Heugten van mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van ZijSpreekt de winnaar bekend gemaakt van de regionale Vrouw in de Media Award 2019. Video samengesteld door Geertje Algera.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.